Predsjednik Srbije

Brnabić: EU nikad direktnija u osudi Prištine zbog taksi

  • 18.12.2018. 20:19

Evropska unija nikad nije bila direktnija u osudi i pozivanju Prištine da povuče takse na robu iz Srbije i BiH, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić i istakla da se konačno više ne govori o "obje strane".

"To je obeležilo dan. O tome smo pričali i nasamo i na Savetu i na svim ostalim sastancima", rekla je za RTS Brnabićeva, koja je u Briselu danas učestvovala na petom sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, nakon čega je imala i konferenciju za novinare sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini.

Brnabićeva je istakla da su svi sagovornici u Briselu do detalja informisani o potezima Prištine, da ih svi osuđuju i da kažu da se zna stav EU.

"Pomaže i stav NATO-a u vezi s formiranjem vojske Kosova, koji je u nekom aspektu i oštriji od EU", rekla je Brnabićeva.

Premijer Srbije sutra će se sastati sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Јunkerom, koji će, kako kaže, predočiti probleme sa kojima se suočava Srbija.

Ona je navela da na sastancima u Briselu ima dva cilja, a prvi je da predstavi reforme koje Srbija sprovodi za dobrobit njenih građana i u okviru EU integracija da se dogovore zadaci za 2019. godinu.

"A drugi zadatak je da direktno čujem njihovo mišljenje. Ono što Priština radi protivi se svemu što se EU trudila da uradi za Balkan preko berlinskog procesa, regionalnog ekonomskog povezivanja, infrastrukturnog povezivanja, regionalne kancelarije za mlade. Sve to Priština urušava svojim merama", navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da Srbija sa EU napokon ima partnerski odnos.

"Konačno ne pričamo o `dve strane`, iako je visoka predstavnica pokušala da balansira na kraju pres konferencije", rekla je Brnabićeva i dodala da konačno postoji priznanje konstruktivne i razumne Srbije, koja je lider stabilnosti, dok se vidi da Priština ima nepredvidive poteze.

Ona je podsjetila da će sutra u Briselu na radnom ručku lidera zapadnog Balkana kod Mogerinijeve biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

"Mislim da je izuzetno cenjen gest u Briselu to što Vučić dolazi direktno iz Njujorka. To je viđeno kao dodatni veliki signal da je Srbija spremna da dođe i razgovara, da bude požrtvovana. Drago mi je što imamo takvu vrstu predstavljanja Srbije u Briselu. To se konačno Srbiji priznaje", dodala je Brnabićeva. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)