Agenda 2030

Brnabić: Ekonomiju zasnovati na inovacijama i modernim tehnologijama

11:44, 13.09.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je želja da se srpska ekonomija transformiše u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernim tehnologijama.

U obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u primjeni Agende 2030 UN o održivom razvoju, Brnabićeva je navela da su znanje, kreativne ideje i inovacije od ključnog značaja za brz i održiv razvoj Srbije. 

Ona je napomenula da su smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija, te dostojan rad najvažniji ciljevi održivog razvoja Agende 2030. 

"Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko neće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende - da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone", rekla je Brnabićeva. 

Ona je istakla da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svijet koji se ostavlja budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem se danas živi, prenijeli su beogradski mediji. 

Brnabićeva je rekla da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među prvima u svijetu uradila procjenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad Vlade u ovoj oblasti. 

"Vlada Srbije posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevencije i adaptacije na klimatske promene", napomenula je Brnabićeva, navodeći da je moderna ekonomija uslov za izgradnju moderne Srbije. 

Ona je napomenula da je reforma obrazovanja ključni prioritet Vlade, da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti. 

Prema njenim riječima, u toku je izrada nacrta zakona o klimatskim promjenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promjene, te izrada nacrta nacionalnog plana za odbranu od suše. 

Brnabićeva je ponovila da je pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i cijelog regiona zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 2020. godine u velikoj mjeri preklapaju. 

Konferenciju organizuje Vlada Srbije, uz podršku tima UN u Srbiji i NJemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). 

Agendu UN o održivom razvoju do 2030. godine usvojilo je više od 150 država u septembru 2015. i obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine. 

Ciljevi predstavljaju univerzalni poziv na djelovanje kako bi se rješavali izazovi u svijetu, okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i svakome omogućilo da uživa u miru i prosperitetu.