Premijer Srbije

Brnabić: Članstvo Prištine u UNESKO bilo bi katastrofalno

  • Извор: СРНА
  • 11.11.2021. 16:41

Srbija se zalaže za jasnu depolitizaciju Uneska i smatra da bi prihvatanje članstva Prištine u ovu organizaciju bilo katastrofalno, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić u Parizu.

Komentarišući polemiku tokom debate Generalne konferencije Uneska o učlanjenju Prištine u ovu organizaciju, Brnabićeva je istakla da bi učlanjenje Prištine u Unesko bio ogroman presedan i povuklo mnoga druga pitanja globalnih razmjera koja Unesku nisu potrebna.

Brnabićeva, koja će sutra učestvovati na zasjedanju Generalne konferencije Uneska i obilježavanju 75. godišnjice ove organizacije, rekla je da će se na tom zasjedanju baviti pitanjem Kosova i Metohije i srpske kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira koji su pod zaštitom Uneska.

Govoreći o obilježavanju Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, Brnabićeva je naglasila da se osjeća ponosno što pripada srpskom narodu, koji je u tom ratu pokazao svu humanost, hrabrost, odvažnost, junaštvo.

Brnabićeva će danas, prvog dana posjete Parizu, učestvovati na Pariskom forumu za mir, koji je ove godine organizovan o temi globalnog upravljanja u jeku pandemije i pripremama za globalno upravljanje nakon pandemije.

Pariski mirovni forum, koji je danas počeo, trajaće do 13. novembra.

Forum za mir je 2018. godine pokrenuo predsjednik Francuske Emanuel Makron s ciljem promovisanja multilateralizma i ovo je četvrta godina zaredom da se održava.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм