Premijer Srbije

Brnabić: Borba protiv kovida i nastavak velikih investicija

  • 20.07.2020. 12:52

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija mora da se izbori sa virusom korona, ali i da nastavlja sa velikim investicionim planovima i da je posvećena započetoj ekonomskoj nadogradnji i evropskom putu jer su prioriteti vođenja zemlje jasni.


"Prvo, moramo da se izborimo sa kovidom-19. Ovaj nevidljivi neprijatelj nastavlja da uništava svet u kome živimo. Do temelja je uzdrmao naše osnove i stavio zemlju i građane na probu", istakla je ona.

Brnabićeva je podsjetila da je Srbija u početku uspjela da kovid-19 obuzda restriktivnim mjerama, ali da se sada vidi da se situacija sa virusom korona pogoršava u cijelom regionu.

"Nažalost, približavamo se najgorim ciframa koje smo imali u aprilu i realnost je da će ovo biti duga borba", navela je Brnabićeva u autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv.

Brnabićeva je napomenula da je Srbija posvećena ekonomskoj nadogradnji započetoj prije šest godina, a to je, prije svega, bilo smanjenje budžetskog deficita zbog kojih su tada uvedene neke nepopularne mjere.

Ona je istakla da je Srbija sada jedna od sedam zemalja svijeta koje su izdvojile više od deset odsto BDP-a za podršku ekonomiji, kao i da su svjetske institucije, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke podržale ekonomiju Srbije.

Brnabićeva je ocijenila da je fiskalna disciplina učinila Srbiju otpornijom na kovid-19 i omogućila da se preduzmu mjere za jačanje ekonomije, podršku radnicima i kompanijama.

"To nam je, takođe, pružilo snažnu osnovu da nastavimo sa velikim investicionim planovima uprkos nepredviđenoj krizi - nastavljamo sa unapređenjem putne i železničke infrastrukture, kliničkih centara i opštih bolnica širom naše zemlje, gradeći novu infrastrukturu za obrazovanje, nauku i istraživanje", navela je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je dodala da se Vlada Srbije zalaže za podizanje životnog standarda širom Srbije i obezbjeđivanje budućnosti za građane.

Brnabićeva smatra da je lista prioriteta za budućnost dugačka i da su današnji izazovi bez presedana, ali da se vlast nada da će imati dijalog sa drugim stranama u novom parlamentu Srbije, a ne neprijateljske svađe na ulicama.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок