Brnabić: Adekvatno će se reagovati na napade na novinare

  • 27.11.2020. 14:41

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u Srbiji biti uspostavljen sistem koji će pravovremeno i adekvatno reagovati na prijetnje i napade na novinare.

Brnabićeva je rekla da se uskoro na sjednici Vlade Srbije očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje medijske strategije, a zatim i niz izmjena i dopuna zakona iz te oblasti.

Ona je naglasila da treba da se uspostavi jedinstvena baza podataka i da želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabićeva je o bezbjednosti novinara razgovarala sa ministarom kulture i informisanja Srbije Majom Gojković, ombudsmanom Zoranom Pašalićem, članom Stalne radne grupe za bezbjednost novinara Veranom Matićem, zamjenikom republičkog javnog tužioca Brankom Stamenkovićem i načelnikom Policijske uprave Novi Sad Slobodanom Malešićem.

Gojkovićeva je ukazala da nakon donošenja akcionog plana predstoji važan posao usvajanja medijskih zakona, te dodala da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnik podnio protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Pašalić je naveo da na svaki problem koji je definisan može da se reaguje, te da je neophodno precizirati da li je riječ o napadu, prijetnji ili nečem drugom.

On je istakao da bi usvajanje izmjena i dopuna zakona trebalo bi da dovede do toga da se spriječe napadi na novinare.

Matić je ukazao da je neophodno da se ponovo vrati povjerenje u institucije, dodavši da je izgrađen stereotip da se loše radi u slučajevima napada na novinare jer činjenice govore da postoje predmeti koji godinama nisu riješeni.

On je dodao da u izmjene zakona treba unijeti i ono što novinari definišu kao pritisak.

Zamjenik republičkog javnog tužioca Stamenković obavijestio je Brnabićevu da ta institucija momentalno reaguje čim neko prijavi napad na novinara i da ne postoji predmet u kojem nešto nije preduzeto.

On je naveo da će Republičko javno tužilaštvom uraditi sve što treba, te upozorio da ima i lažnih prijava.

Načelnik Policijske uprave Novi Sad Malešić rekao je da policija vrlo pažljivo tretira svaku prijavu koja joj je upućena, dodavši da postoje opravdane sumnje da je bilo pretjerane upotrebe sile na nedavnim demonstracijama u Beogradu.

Тагови: