Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko: Zabrinjava želja za brzim rješenjem za Kosmet

  • 03.02.2020. 08:40

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko smatra da je zabrinjavajuća želja za brzim rješenjem pitanja Kosova i Metohije i ističe da je Moskva za nastavak razgovora kako bi se uz više vremena došlo do osjetnog napretka i kompromisa.

"Zabrinjava želja za brzim rešenjem. To liči na uspostavljanje famoznih vremenskih okvira koji su bili razlog za to što prethodni razgovori o Kosovu nisu bili uspješni. Mislim na Ahtisarijeve pregovore i razgovore trojke", rekao je Bocan-Harčenko za Blic.

Upitan kako gleda na nastojanje SAD da u kratkom roku riješi pitanje odnosa Beograda i Prištine, on je istakao da ne vjeruje da postoji brzo rješenje osim ako se ne radi o nametanju onog koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova.

Bocan-Harčenko je naglasio da je neophodno da se hitno ispuni zahtjev Beograda da se ukinu takse Prištine na robu iz centralne Srbije.

Na konstataciju da iz SAD stižu zahtjevi da Srbija u tom slučaju mora da prestane sa lobiranjem protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova, Bocan-Harčenko je ukazao da tome suprotan stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji smatra da između ta dva poteza ne može da se stavi znak jednakosti, "potpuno odgovara međunarodnom pravu".

"Ne postoje nikakve veze između ta dva pitanja. Samostalne, suverene zemlje povlače priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, razumijući da Kosovo nije država, da to kršenje međunarodnog prava ima posljedice ne samo po region već i po oštru međunarodnu situaciju, pa i po njih same. I ovaj proces odgovara Rezoluciji 1244", rekao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da će se Moskva uključiti u pregovore ako je Beograd pozove, ali da dogovor ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

"A sve dok nema kompromisa, Rezolucija 1244 je tu. Dejton je, recimo, rezultat razgovora. Dugotrajnih, intenzivnih i tihih. Zato i kažem da je van realnosti da se dođe do brzog rešenja za Kosovo", ukazao je Bocan-Harčenko.

On ističe da nisu tačne tvrdnje da Rusija ne želi rješenje, ne bi li kroz Srbiju zadržala svoj uticaj na region, i naglašava da je interes Moskve uvijek bio i ostao nastavak, a u ovom slučaju, obnavljanje razgovora.

Bocan-Harčenko napominje da razgovori moraju da budu vraćeni na temelju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.