Bocan-Harčenko: Situacija oko Kosmeta i u BiH veoma zabrinjava

19:18, 09.02.2021.
Izvor: Srna
Situacija u vezi sa Kosovom i Metohijom i BiH veoma zabrinjava, jer ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju nezavisnog Kosova, ali i pokušaji da se Republici Srpskoj oduzmu ovlašćenja garantovana Dejtonskim sporazumom, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je istakao da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rješenje, koje može da potvrdi Savjet bezbjednosti UN.

Bocan-Harčenko je rekao za Tanjug da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima "gura" stav koji odgovara Beogradu.

Kao najsvježiji primjer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve, on je naveo razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom u Moskvi, prije nekoliko dana, tokom kojeg je iznijet stav Rusije o situaciji na zapadnom Balkanu.

"Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim Kosmeta, i pitanje BiH i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao mješanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat", istakao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da političku situaciju u Prištini vidi kao nestabilnu, uz ocjenu da je teško predvidjeti kada će biti nastavljen dijalog sa Beogradom, pod okriljem EU, i kakvi će biti njegovi rezultati.

On je rekao da je ohrabrujuće to što postoji saradnja, razumijevanje sa Srbijom.

"Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih - što se tiče BiH", rekao je Bocan-Harčenko.