Ambasador Rusije

Bocan-Harčenko: Miješanje u unutrašnje poslove Srbije među glavnim prioritetima SAD

  • 07.08.2019. 09:09

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da začuđuje da su među glavnim zadacima SAD u Srbiji navedeni i oni koji se tiču isključivo unutrašnjih poslova Srbije.

"To predstavlja direktno miješanje u te stvari. Međutim, takav prioritetan zadatak, kao što je aktivizacija rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK uopšte se ne pominje", rekao je Bocan-Harčenko za Večernje novosti.

Bocan-Harčenko je dodao da su nedavne izjave kandidata za ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija "o malignom uticaju Moskve u Evropi", dio već uobičajene retorike i "izmišljotina Vašingtona u težnji za globalnom dominacijom".

On kaže da Amerika, nastojeći da ostvari globalnu dominaciju, ne štedi snage na nezgrapnu "ideološku borbu" i otvoreno propagandističko ponašanje, ne brinući više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama.

Bocan-Harčenko je istakao da Rusija principijelno ne prihvata logiku "suprotstavljanja" i "takmičenja", koju takvim komentarima nameće američka strana.

On je napomenuo da ruska vizija situacije u Evropi, uključujući i situaciju na Balkanu, zasnovana na principu jedinstvenog bezbjednosnog, ekonomskog, kulturnog prostora bez ikakvih podjela.

"Sigurni smo da konstruktivna, uzajamno korisna saradnja na svim planovima doprinosi regionalnoj stabilnosti, odgovara interesima kako naših zemalja, tako i čitavog evropskog kontinenta. Nadamo se da će to jednom postati očigledno i za Vašington", kaže Bocan-Harčenko.