Na prvoj liniji odbrane od korone

Blizanci Marko i Miloš: Kada dođe kraj smjene ne mariš ni za žuljeve

14:00, 09.04.2020.
Izvor: novosti.rs
Među hiljadama medicinskih radnika koji svakodnevno pomažu u borbi protiv korona virusa su i dvadesetčetvorogodišnji blizanci – Marko i Miloš Simić iz Smedereva, medicinski tehničari korona centra KBC “Dr Dragiša Mišović” Dedinje.

Marka i Miloša ne muče muke nekih njihovih vršnjaka- što ne mogu u kafić, da igraju basket, što mora vanredno da sjede u toplim sobama, igraju video igrice, gledaju filmove i bore se protiv dosade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Simići u borbi protiv #covıd19 💪

A post shared by Marko Simić (@marko.simicc) on Apr 7, 2020 at 12:03pm PDT

Ovi momci bore se danonoćno protiv smrti. Rođeni su istog dana. U isti sat, u razmaku od deset minuta. Istog dana završili su srednju medicinsku i diplomirali na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Prvi u generaciji. Naravno, i posao su dobili istovremeno.

Nisu ih odvojili ni kada su počela rana dejstva protiv korona virusa. Isti u zaštitinoj opremi, isti bez nje – jednojajčani blizanci u prvim borbenim redovima bolnica. Iz dana u dan u jednoj misiji gledaju smrti u oči, a bore se za život, pišu Novosti.

– Borimo se protiv nevidljivog neprijatelja, koji vreba svaku našu grešku. Ako pogrešimo savladaće i nas, a onda više nećemo moći da se borimo za naše pacijente – kaže Marko.

Blizanci ne kriju da strah postoji u zabranjenoj sterilnoj zoni, vidljiv i nevidljiv. Umjesto da ih savlada, pokušavaju da od njega naprave saveznika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rođeni moj, nek' nam je srećan rođendan. Voli te brat! ❤️

A post shared by Marko Simić (@marko.simicc) on Jan 2, 2020 at 3:13am PST

– Ne mogu reći da straha nema. Prisutan je u onoj najtačnijom mjeri, da nas drži na oprezu. Nema opuštanja, morate biti fokusirani svakog momenta na pacijente i na sebe. To je dvostruka bitka – kaže Miloš, dok Marko dopunjava brata kako se čak i pacijenti trude da ih sačuvaju da ih ne zaraze. Kad im priđu, okrenu glavu, jer znaju da uprkos punoj opremi nisu potpuno zaštićeni.

Na licima svojih pacijenata vide ono što kod sebe pokušavaju da prikriju i nađu mu mjeru – strah. Znaju, lijeka nema ali nema drugih djelotvornih terapija.

-Pacijenti na našim licima traže odgovore, ne žele da vide zabrinutost već optimizam i ohrabrenje. U teškim trenucima nekada je riječ djelotvornija od lijeka – kažu braća.
Ne kriju kako je bilo teško prije ulaska u Covid centar, kao u ratnu zonu, navići se na punu ratnu opremu.

– U početku je bilo jezivo teško, sada smo se djelimično privikli. Ipak osam sati u skafanderima sa maskama i naočarima, potrebna je ogromna koncentracija da se to izdrži. Kad dođe kraj smjene ne mariš ni za žuljeve ni za ožiljke na licu, konačno normalno dišeš. Kao ponovo rođen – kroz osmijeh olakšanja govori jedan od blizanaca.

Marko i Miloš svjedoče da svi u kovid centru funkcionišu kao tim, gdje od snage svake karike u lancu zavisi pobjeda nad neprijateljem.

– Ni mnogo iskusnije i starije kolege nisu se susrele sa ovakvom situacijom. Nekada nije bitno ni radno vrijeme, ne mjerimo satima tu predanost. Svi se daju, rade požrtvovano i predano. Ova kriza nas je zbližila. Više nismo samo kolege, već smo postali prijatelji, porodica. To je recept za pobjedu – vjeruju ovi mladi ljudi i kažu još, ne žele da se izdvajaju, ne smatraju da su heroji.

Kažu da su samo kap u moru, možda i kapljica. Mnoge njihove kolege, a posebno ljekari, podnose ogroman teret bez predaha. I niko ne želi tapiju nad herojstvom, prenosi Blic.

Mi želimo da ih učinimo vidljivim kao omaž svim medicinarima. Da rane na njihovim licima kao i na hiljada drugih kada s posla krenu svojim porodicama budu opomena da nema drugog ishoda osim da pobjedimo. Zajedno.

Majka zabrinuta i neizmerno ponosna

– Ne boje se i ne žale, samo sa njihovog umornog lica mogu da pročitam sve. Ne mogu da krijem, jesam zabrinuta. Ne jedem i ne spavam kad ih ispratim na posao, ali mi je srce puno kad vidim sa koliko empatije brinu o ljuidima – kaze Sanja Simić, Markova i Mlioševa mama.

Ovo nije posao, ovo je život

Iako na samom početku karijere, blizance iz Smedereva sačekalo je vatreno krštenje poslije kog će vjeruju postati jači.

– Sve ovo jeste veliki izazov i teret, ali i ogromna škola za nas i životna i profesionalna. I za nas ovo nije posao, već stil života – kažu Miloš i Marko.