Boriću se da Norveška povuče priznanje Kosova

Bivši oficir Kfora: Ejupi je radio za CIA i pušten je iz "Bondstila"

08:44, 12.08.2019.
Thumbnail
Boriću se da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova, kaže Norvežanin Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora.

"Moj cilj je da se borim da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova. Već sam sa mnogima razgovarao o tome, a kao član partije Demokratija, prije dvije godine sam pokušao da uđem u Parlament. Da se to desilo, predložio bih Vladi da povuče priznanje", kaže za "Politiku" Kaš.

Kaš je bio oficir za odnose s javnošću Kfora i svjedok terorističkog napada na autobus "Niš ekspresa", kada je 2001. ubijeno 12 Srba.

On navodi da osjeća odgovornost zbog bombardovanja Srbije, ali i zbog toga što Kfor nije zaštitio manjine na KiM za vrijeme i poslije konflikta.

"Nadam se da zbog toga mogu da tužim tadašnjeg predsjednika vlade Bondevika, koji sebe naziva vjernikom, a zapravo je ratnohuškač. Pod velom humanitarne intervencije sproveo je agresiju na Srbiju. Vjerujem da je moguće tužiti sve zemlje koje su učestvovale u NATO agresiji", kaže Kaš.

On je naveo i da su postojali dokazi da je Fljorim Ejupi digao u vazduh autobus "Niš ekspresa", ali da su ti dokazi uništeni.

"Glavni istražitelj Džo Mekalister je bio mnogo ljut na Kfor jer je asfaltirana rupa na asfaltu koja je nastala usljed eksplozije. Izgovor je bio da mora da bude normalizovan saobraćaj. Mekalister je htio da uhapsi Ejupia, ali on je zapravo radio za CIA", dodaje bivši oficir Kfora.

Na pitanje lista kako je Ejupi uspio da pobjegne iz američke baze "Bondstil", gdje je bio zatvoren, Kaš je odgovorio:"Da ste ikada bili tamo znali biste da je to nemoguće. Jednostavno, Ejupi je radio za CIA i pušten je".

(Politika.rs)