Sastanak Vučića i patrijarha Irineja

Bitno jedinstveno mišljenje o problemu Kosmeta 

  • 10.03.2019. 09:58

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je nakon sastanka sa državnim vrhom Srbije da je bitno da država i crkva imaju isto mišljenje o tome kako da reaguju na probleme u situacijama kakva je sada oko Kosova i Metohije.

Patrijarh Irinej je rekao novinarima da je razgovarano o stanju u zemlji, posebno na Kosovu i Metohiji, gdje situacija iz dana u dan postaje sve teža. 

On je istakao da su ovakvi sastanci veoma važni i potrebni, te poželjni da budu češći, čim se problemi javljaju. 

"Bitno je da zajedno država i crkva traže najbolje rešenje i stav", rekao je patrijarh Irinej po završetku sastanka u Patrijaršiji, koji je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je Priština donijela platformu o dijalogu sa Beogradom. 

Vučić je rekao da je na sastanku prenio patrijarhu Irineju šta sadrži paltforma Prištine i obrazložio koliko to opasnosti nosi i koliko je teška situacija u kojoj se Srbija nalazi. 

On kaže da su neki, računajući koliko je Srbiji stalo do njenog ekonomskog rasta, mislili da je Srbija spremna da zaboravi svoj narod na Kosovu i Metohiji, ali da su grdno pogriješili. 

"Razvijaćemo državu, a naš narod nećemo ostaviti na cedilu", poručio je Vučić. 

Vučić je naglasio da je ono što Priština traži u platformi "uvreda za zdrav razum" i otkrio da je upoznao i molio najviše predstavnike EU da ne dozvole njeno usvajanje, jer Priština ovom platformom označava kraj dijaloga. 

"Niko nije reagovao. Ja više ne očekujem reakciju", rekao je predsjednik Srbije. 

On je pitao vlastodršce u Prištini - šta su to pili kada misle da će Beograd pristati na uslove iz platforme? 

"Naš je posao taj da smo uvek spremni za razgovore, ali ti razgovori moraju da budu sa onim koji hoće razgovore. Taj trik u kojem bi da nas navedu da mi nešto činimo da bi oni nama ukinuli takse, taj film nećete da gledate. Prvo da ukinete takse, pa da vidimo da li ima nastavka dijaloga ili ga nema", rekao je Vučić. 

Prema njegovim riječima, ako su Albancima ovo uslovi za dijalog ne vrijedi gubiti vrijeme. 

"I to je čisto kao suza, jer dijalog u kojem Srbija treba da vam prizna nezavisnost, suverenitet, da se formira `ad hok` tribunal za suđenje Srbiji, kako kažete za zločine, da se formira tribunal ili sud u kome treba da se sudi Srbima za seksualne zločine. Da mi vama damo našu ambasadu po principima sukcesije, imovinu, naše ikone i kulturno blago kao što ste predvideli. Sve u redu ljudi, jeste li dobro vi, šta ste jeli, šta ste pili? Ima li malo realnosti i racionalnosti kod vas", pitao je Vučić vlasti u Prištini. 

On se zahvalio poglavaru SPC Irineju i arhijerejima, jer su saslušali predstavnike države i najavio da će obavještavati patrijarha o daljim potezima, kao i da će država uvijek saslušati stav i mišljenje SPC. 

Sastanku u Patrijaršiji, osim Vučića, prisustvovali su i premijer Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок