Velika Stojković (87) i Brana Stajković (89)

Bile drugarice 70 godina, a sada se posvađale na krv i nož

  • 13.11.2019. 22:45

Jedine mještanke sela Brođanci kod Grdelice, Velika Stojković (87) i Brana Stajković (89), ne razgovaraju već šest mjeseci, iako do tada nisu mogle jedna bez druge.

Poznato je da srpska sela odumiru, da ljudi masovno napuštaju svoja ognjišta i bolji život traže u varošicama i većim gradovima. Mnoge kuće u selima su napuštene, a takva je situacija i u selu Brođanci kod Grdelice koje, vjerovali ili ne, broji dva stanovnika, tačnije meštanke - bake koje imaju skoro devedeset godina.

Međutim, njih dvije su se posvađale na krv i nož i mada ih samoća ubija, za pomirenje ne žele da čuju!

Velika Stojković (87) i Brana Stajković (89) bile su najbolje drugarice, a njih dvije su se nakon dugogodišnjeg prijateljstva od sedam decenija posvađale prije šest meseci, kada je preminuo Branin suprug.        

Do njihovog sela se stiže uglavnom samo pješke i za to je potrebna dobra kondicija. Niko im ne dolazi, osuđene su jedna na drugu, dijeli ih samo ograda. Uprkos tome što su usamljene, ove dve starice ne žele da čuju jedna za drugu, a kamoli da prozbore koju, kao nekada.

Kako kažu, čitav život su se družile, pile kafu, jele...

- Mi smo jele i pile zajedno, spavale u kući jedna kod druge kad joj muž nije bio tu, kad ode negdje - priča Velika za televiziju O2.

Brana potvrđuje da je Veliku mnogo voljela, ali sada:

- Ni na grob joj neću. Toliko sam je voljela, nisam mogla ni kafu bez nje da popijem, ali mi je sve do ovde došlo - ljutito je rekla baka Brana pokazujući da joj je svega preko glave.

Nekadašnja prijateljica baka Velika to isto potvrđuje i dodaje da su jedna za drugu uvek bile tu, da su dijelile i dobro i zlo, ali da je tome došao kraj.

A najčudinije je što nijedna ni druga nisu željele da otkriju razlog svađe, mada su priznale da je život u samoći u ovom planinskom selu veoma težak.

- Bolest ćeš lako da izliječiš sa lijekovima, ali samoću ništa ne može da izliječi, samoća ništa ne prima, samo jad! - požalila se baka Brana.

Brana, kako kaže, nakon smrti supruga nema s kime da prozbori, dok Velika ima društvo.

- Porazgovaram s mačkama uveče kad ih hranim - ispričala je ona kroz smijeh.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.