Ivica Dačić

Beograd protiv prijema Kosmeta u Savjet Evrope

  • 18.10.2018. 15:55

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Strazburu da bi prijem samoproglašenog Kosova i Metohije u Savjet Evrope predstavljao direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi Savjeta Evrope, te istakao da se zvanični Beograd tome snažno protivi.

"Smatramo da svaki prijem samoproglašenog Kosova pre institucionalnog kraja dijaloga Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju celog regiona", rekao je novinarima Dačić, koji je prisustvovao obilježavanju 15 godina od prijema Srbije u Savjet Evrope. 

On je ocijenio i da "predstavnici Prištine žive u nekom svom svijetu" i da ne razumiju realnost koja se dešava. 

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da je Dačić napomenuo da većina međunarodnih faktora shvata da je potrebno naći kompromis između Beograda i Prištine. 

"Priština stalno govori da je više od 116 zemalja priznalo samoproglašeno Kosovo. Sedam država je povuklo priznanje u ovoj godini. Do kraja godine će ih biti ispod od 100", rekao je Dačić. 

Prema njegovim riječima, argumenti Prištine više ne nalaze međunarodnu podršku. 

"Zato mislim da nema nikakvih šansi da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Interpol, imajući u vidu da je veliki broj zemalja promenio svoj stav. Mnogo je bolje da se okrenu dijalogu, nego da na ovakav način pokušavaju da uđu u razne međunarodne institucije", rekao je Dačić. 

Dačić je dodao da je Srbija dobila ogromnu korist od članstva u Savjetu Evrope, i to, kako je rekao, u harmonizaciji zakonodavstva, primjeni različitih konvencija, ekspertiza u domenu zaštite ljudskih prava. 

Ta korist, kako je naveo, ogleda se i u oblasti vladavine prava i demokratije "u najširem smislu riječi". 

Dačić je podsjetio da su i građani imali korist od članstva Srbije u Savjetu Evrope, jer su dobili i nadležnost Evropskog suda za ljudska prava. 

"Naše članstvo je usledilo nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, s ciljem konsolidacije demokratije u Srbiji i mislim da je postignut ogroman napredak, naročito poslednjih godina", rekao je Dačić.