"Korakom pobjede do slobode"

Beograd obilježio Dan oslobođenja od fašističke okupacije

  • 20.10.2018. 14:47

Dan oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, 20. oktobar 1944. godine, obilježen je danas memorijalnim defileom pripadnika Vojske Srbije "Korakom pobjede do slobode".

Muzičko scenski defile od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija okončan je muzičko-dramskim događajem i igrom "Oslobođenje-pobjeda kroz muziku i igru".

Tim povodom zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poželio je srećnu godišnjicu pobjede i oslobođenja Beograda od fašističke okupacije svim Beograđanima i pripadnicima Vojske Srbije koja, kako je rekao, baštini tradiciju Narodno oslobodilačke vojske i srpske vojske iz balkanskih i Prvog svjetskog rata.

"Na današnji dan prije 74 godine okončana je fašistička okupacija koja je trajala 1.287 dana. Srećna vam sloboda Beograđani, čuvajmo je ljubomorno jer smo je krvlju zaslužili i gradimo naš grad onako kako bi željeli svi oni koji su dali svoje živote da bi Beograd bio Slobodan", poručio je Vesić.

On je podsjetio da su Beograd oslobodile jedinice Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije pod vođstvom Peke Dapčevića i jedinice Crvene arnmije pod komandom maršala Tolbuhina za osam dana, nakon čega je kod Palate Albanija zavijorila jugoslovenska trobojka.

"U tim borbama život je izgubilo 2.556 boraca Narodno oslobodilačke vojse i 940 crvenoarmejaca. Neka im je vječna slava i hvala im zato što naš narod zahvaljujući njihovoj žrtvi živi u svom domu", istakao je zamjenik gradonačelnika.

On je ukazao da prethodne 74 godine nismo uijvek ponosno slavili današnji dan, ocijenjujući da je to naša sramota.

"Hvala bogu posljednjih pet godina Beograd ponosno slavi 20. oktobar, jer je tada oslobođe kao i 1. novembra 1918. godine Beograd kada je bio oslobođen u Prvom svjetskom ratu, slavimo jer smo u oba svjetska sukoba bili na pravoj strani istorije i borili se za čovječantsvo i civilizaciju", naveo je Vesić.

Prema njegovim riječima, današnji marš pripadnika vojske nije samo marš u kome odajemo počast pobjednicima.

Ovo je, kako je naveo, marš u kome jasno kažemo da nema revizije istorije.

"Da se zna ko se borio na kojoj strani i da ne mogu poraženi da postanu pobednici, da ne mogu oni koji tvrde da su logori smrti kao što je bio Jasenovac, bili radni logori za zabavu i da ne mogu da tvrde da nije bilo holokausta. Istina je jedna, ona je na strani pobednika, a mi smo ponosno na toj strain", zaključio je Vesić.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.