Ivica Dačić

Beograd neće podleći pritiscima da se obustavi "Turski tok"

  • 05.03.2020. 16:57

Postoje pokušaji da se projekat gasovoda "Turski tok" osujeti, ali Srbija neće podleći tim pritiscima, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je za nas istorijsko pitanje - strateški važno", rekao je Dačić tokom održavanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije u Kazanju.

Dačić je naveo se vrši pritisak, ali da se Srbiji ne nude neki drugi, novi izvori gasa, te postavio retoričko pitanje odakle će onda Srbija da dobije gas?, prenosi Sputnjik.

"Amerikanci nude, ali to je gotovo duplo skuplje od ruskog. Nude tečni gas i to preko Krka u Hrvatskoj, što je tek u planu da se pravi ko zna kad. Suština je da oni kažu da tako jača uticaj Rusije. Znači, gas koji Rusija pušta nama je mnogo jak, kada on više utiče na nas, nego na Nemce, Skandinavce i ostale iz centralne Evrope koji ga dobijaju. To je licemerno", ocijenio je Dačić.

On je podsjetio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije podlegla pritiscima i nije se pridružila sankcijama EU i SAD protiv Rusije.

Dačić je rekao da je pitanje jačanja kapaciteta skladišta gasa Banatski dvor i dalje aktuelno, te podsjetio da je to pitanje staro duže od decenije, ali da o novim skladištima tek treba da se dogovaraju ruske i srpske gasne kompanije "Gasprom" i "Srbijagas".

"Nama je želja da što više širimo kapacitete jer će to doprineti energetskoj stabilnosti zemlje", ukazao je Dačić.

On je podsjetio i da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posjetiti Beograd 24. marta, kao i da će Srbija i Rusija u Moskvi zajedno učestvovati u obilježavanju 75 godina od pobjede nad fašizmom.

"I Rusija i Srbija su dale ogromne žrtve za pobedu nad fašizmom i ne smemo dozvoliti reviziju istorije - da još žrtve treba da se izvinjavaju zločincima", naglasio je Dačić. 

Тагови: