Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju

Beograd ne poznaje kategoriju "kosovskog" kulturnog nasljeđa

  • 20.05.2021. 15:33

BEOGRAD - Kosovo i Metohija je i po Ustavu Srbije i po međunarodnom pravu dio teritorije Srbije, a Beograd, kao što ne priznaje samoproglašenu kosovsku državnost, ne poznaje ni kategoriju "kosovskog" kulturnog nasljeđa, što znači da su svi artefakti koji potiču sa Kosmeta dio kulturnog i istorijskog nasljeđa Srbije, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije su poručili da su zbog toga nevalidni svi argumenti kojima takozvani "Nacionalni muzej Kosova" traži srpske kulturno-istorijske artefakte.

"Prvi argument /Kosova/ jeste pozivanje na sporazumno ustupanje artefakata potpisano između dve kulturne institucije Srbije, a danas te predmete potražuje kulturna institucija koja je, i sa stanovišta Ustava Srbije i sa stanovišta međunarodnog prava, nepostojeći entitet", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije su saopštili da se takozvani "Nacionalni muzej Kosova" u drugom argumentu poziva na konvenciju Uneska, ali da samoproglašeno Kosovo niti je država niti članica Uneska, a da su predmeti o kojima je riječ porijeklom sa teritorije Srbije, te da se i danas nalaze u zemlji porijekla.

"U trećem argumentu se takozvani `Nacionalni muzej Kosova` poziva na Ahtisarijev plan, koji, podsećamo, Savet bezbednosti UN nikada nije usvojio", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je Beograd dosljedno opredijeljen za to da se sve nesuglasice sa Prištinom rješavaju dijalogom, koji se trenutno odvija uz posredovanje EU, a da pitanje kulturne baštine zaslužuje da bude predmet dijaloga i ono ne može biti rješavano jednostrano, mimo uspostavljenog procesa normalizacije odnosa i mimo nespornih činjenica.

Iz Kancelarije su ukazali da Beograd opravdano strahuje da bi artefakti porijeklom sa Kosova i Metohije bili ugroženi jer iskustvo pokazuje kakav je destruktivan odnos privremenih institucija samouprave u Prištini prema kulturno-istorijskom i vjerskom naljeđu države Srbije, posebno prema spomenicima koji ulaze u kategoriju srpskog hrišćanskog nasljeđa.

"Odnos Prištine prema jednom od najdragocenijih kulturno-verskih spomenika na Kosovu i Metohiji, koji je deo i svetske kulturne baštine, manastiru Visoki Dečani, do te mere je nehajan i anticivilizacijski da ga je organizacija `Evropa nostra` nedavno, opravdano, uvrstila među sedam najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na našem kontinentu", navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije smatraju da upravo primjer Visokih Dečana pokazuje da Priština nije spremna da poštuje ni sopstvene zakone i najviše pravne odluke ako su one na korist Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i očuvanja njegovog kulturnog, istorijskog i vjerskog nasljeđa.

Direktor "Narodnog muzeja Kosova" Ajet LJeci uputio je pismo direktorima Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsjedniku Srpske akademije nauka i umetnosti, u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

Priština od Beograda traži više od 1.000 arheoloških i etnografskih artefakata. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.