Saopštenje njemačke vlade

Beograd i Priština nastavljaju razgovor, Merkelova se nada dogovoru

  • 30.04.2019. 08:36

Srbija i samoproglašeno Kosovo saglasili su se oko nastavka razgovora sa ciljem pronalaska rješenja za trenutni sukob dvije strane, saopšteno je iz njemačke vlade.

Saopštenje je izdato nakon završetka jučerašnjeg regionalnog samita o Balkanu u Berlinu. 

Regionalni samit o zapadnom Balkanu završio se dogovorom Beograda i Prištine da zajedno rade na pronalasku rješenja za postojeće tenzije. 

Njemački kancelar Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron izrazili su nadu u novi početak dijaloga Srbije i samoproglašenog Kosova. 

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert saopštio je da su se Beograd i Priština saglasili da nastave sa naporima da se sprovedu postojeći sporazumi i da su obje strane obećale da će "igrati konstruktivnu ulogu" u razgovorima koje predvodi visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. 

Prethodni pregovori prekinuti su usljed razgovora o mogućoj promjeni granica između Srbije i južne srpske pokrajine. 

Samitu u Berlinu, koji su organizovali Merkelova i Makron, prisustvovali su Mogerinijeva i zvaničnici Srbije, BiH, /samoproglašenog/ Kosova, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, piše "Dojče vele". 

Agencija podsjeća da su odnosi Srbije i samoproglašenog Kosova zategnuti i da Beograd odbija da prizna nezavisnost južne srpske pokrajine, čiju je nezavisnost nakon jednostranog proglašenja 2008. godine priznalo oko stotinu zemalja. 

Merkelova i Makron naglasili su važnost stabilnosti u regionu, uz podsjećanje na pozitivan primjer Makedonije, koja je pronašla rješenje za dugogodišnji spor sa susjednom Grčkom tako što je promijenila naziv u Sjeverna Makedonija. 

Pozivajući se na AFP i njemačku agenciju DPA, "Dojče vele" piše da, iako su dvoje lidera naglasili da ne traže niti očekuju da se riješe politički sukobi Srbije i samoproglašenog Kosova, oni su izrazili uvjerenje da je vrijeme da se započne novi dijalog. 

"Saglasili smo se u vezi sa zajedničkom inicijativom jer smo posvećeni evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana. U interesu Evrope je da postoji pozitivan razvoj događaja u tom regionu", izjavila je Merkelova.