Dragomir Anđelković

Beograd da proglasi okupaciju ako Priština formira vojsku

  • 12.12.2018. 11:01

Politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da bi, ukoliko dođe do formiranja vojske samoproglašenog Kosova, Srbija bez okolišanja morala da proglasi da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija i zvanično da proglasi agresivno ponašanje - ne samo Prištine, već i evroatlantskih činilaca, na čelu sa SAD koje stoje iza nje.

"Hteli mi to ili ne, ako smo iole ozbiljna država, dužni smo tako da postupimo", neveo je Anđelković u tekstu za "Politiku". 

On je naglasio da će, ukoliko albanski seperatisti zaista povuku takav potez, to značiti drastično kršenje Rezpolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Kumanovskog sporazuma, koji su potpisali Vojska Srbije i NATO, a prema kojima je Kfor dužan da obezbijedi demilitarizaciju Kosova i Metohije gdje, dok se ne postigne drugačiji dogovor, ima ulogu jedine legalne oružane sile. 

"Dopusti li Kfor jednostrano obrazovanje takozvane kosovske, nesumnjivo antisrpske vojske, i formalno se pretvara u okupacionu silu", istakao je Anđelković. 

On je napomenuo da su do sada zapadni centri moći, koji su faktički pod plaštom UN preuzeli kontrolu nad Kosovom i Metohijom, mnogo puta kršili Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244, te naglasio da bi sa "izglednim dopuštenjem nove albanske militarizacije Kosova prešli sve granice". 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.