Pozitivan duh je ne napušta

Baki Jovanki (85) renovirali kuću prošle godine, a sada joj je dom potpuno izgorio u požaru

  • 16.07.2021. 21:44

Sreća nije pratila baku Jovanku Poljaković (85) koja godinama živi sama na planini Goč.

Namučenoj starici prošle godine humani ljudi iz Vrnjačke Banje renovirali su dotrajalu staru kuću koja je prijetila da se uruši, a prije svega nekoliko dana njen novi dom do temelja je izgorio.

Tako je baka Jovanka ostala bez krova nad glavom. Strepnja i strah od sutra ponovo su se javili, ali i ogromna patnja jer sada nema gdje. Jovanka se prema riječima Marka Derbogosiana, aktiviste koji je učestvovao u renoviranju njene kuće na Goču, trenutno nalazi u bolnici u Vrnjačkoj Banji.

– Mislimo da joj je trenutno tu najbolje. Moja tašta je tamo zaposlena, svi brinu o njoj, gledaju je svi kao da je njihov rod. Ipak, baka Jovanka pati dole i želi, baš kao i mi, da se što prije vrati na svoj Goč – priča Marko.

Ipak, dodaje, potrebno je prvo potpuno srušiti kuću koja je izgorila u požaru, a onda sakupiti novac za novu, makar ona bila i montažna.

Uzrok požara je, prema navodima policije, ističe Marko, uključen šporet.

– Između 10 i 10.30 sati tog 11. jula turisti koji su se nalazi u blizini bakine kuće pozvali su vatrogasce. U tom trenutku išla je na izvor da natoči vodu pošto, eto, u 21. veku nema u kući ni kupatilo ni vodu. Kad se vraćala vidjela je da joj gori kuća. Tuga – kaže Marko koji je sa bakom Jovankom svakodnevno u kontaktu.

Marko je uspio da organizuje bager i kamion i sa svojim prijateljima otišao danas do zgarišta kako bi se srušilo ono što je ostalo od kuće.

“Taman skockali sve… I izgore”

– Ne da nam se, bako – rekao je humani čovjek u jednom od svojih video snimaka na kojima se vidi potpuno uništen dom starice Jovanke.

Marko je pokrenuo akciju da se baki kupi montažna kuća.

– Taman smo joj bili skockali sve… I izgore… Sada skupljamo novac za kupovinu montažne kućice. Njoj je to dovoljno. Samo da se vrati na Goč – ističe Marko.

Do sada je za novi dom bake Jovanke sakupljeno svega 1.200 evra, a potrebno je 3.700.



Тагови: