Pregovori o kontroli migranata

Avramopulos: Straža EU će patrolirati srpskim granicama

08:55, 19.07.2018.
Izvor: B92
Thumbnail
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da su u toku pregovori EU i Srbije u vezi kontrole granica kada je reč o migrantima.

Komesar EU ohrabruje brzo zaključivanje otvorenih pitanja i finalizaciju pregovora a kaže da će, kada sporazum bude postignut i finalizovan, granična straža EU postavljena na srpskim granicama dobiti pravo da sprovodi provjere na graničnim prelazima zajedno sa srpskim graničarima.

"Oni će takođe patrolirati duž granice kako bi je nadgledali, a biće korišćena i tehnička oprema. Ovaj sporazum će donijeti značajnu dodatnu vrijednost u smislu jačanja upravljanja granicama i borbe protiv neregularne migracije i krijumčarenja migranata kroz region - a tako i doprinijeti našoj zajedničkoj bezbjednosti", naveo je Avramopulos u svom tekstu. 

Komesar EU ističe da je važnije da ovakav vid sporazuma predstavlja instrument koji pokazuje spremnost za veće izazove u budućnosti i označava sljedeći korak u saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, što je, kako kaže, važan korak naprijed i u najboljim interesima je i za zemlje zapadnog Balkana i zemlje EU. 

"Ovaj element ide ruku podruku sa još jednim ključnim elementom u našoj saradnji: kretanjem bez viza. Ja sam uvijek govorio da se nadam da ćemo uskoro imati bezvizni režim sa cijelim regionom. Bezvizni režim znači mnogo svim našim državljanima, jer ih zbližava profesionalno, ekonomski i kulturalno. Istovremeno, bezvizna putovanja nose i prava i odgovornost - i jednom kada ona bude dobijena, svako mora da bude siguran da svi reperi ostanu ispunjeni i da ne bude zloupotreba ili razvoja koji mogu da ugroze ovo veliko dostignuće", poručuje Avramopulos. 

Prema njegovim rečima, nedavno odobreni Evropski sistem za putovanje i autorizaciju doprinjeće očuvanju bezviznih putovanja za dobronamjerne putnike i detektovanju onih koji predstavljaju pretnju ili rizik od neregularne migracije prije nego što uopšte krenu na put. 

"Mi ćemo nastaviti da nadgledamo, takođe i kroz mehanizam suspendovanja viza, i da podržavamo Srbiju, kao i sve naše zapadnobalkanske partnere u ovom poduhvatu. Uopšteno, u cilju obezbjeđivanja sigurnijeg upravljanja migracijama, moraćemo da budemo potpuno koordinisani u ovom pristupu. U tom pogledu poravnanje vizne politike partnera sa zapadnog Balkana sa pravnim tekovinama EU dalje će doprinijeti smanjenju migratornih i bezbjednosnih rizika", naveo je Avramopulos.