Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc

Austrija podržava svako rješenje kosovskog pitanja

  • 05.11.2018. 17:35

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava svako rješenje kosovskog pitanja do kojeg bi došle srpska i albanska strana.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beogradu rekao da je Austrija priznala nezavisnost Kosova prije 10 godina, ali da je zahvalan austrijskom kancelaru na činjenici da Austrija podržava svako kompromisno rješenje.

"Spremni smo da se borimo za budućnost, ali za nas je važno da Srbija ne smije da bude ponižena, da albanska strana dobije sve. Ako je neko sprema da do takvih rješenja dođe, uvijek će imati partnera za razgovor", rekao je Vučić.

On je naveo da je pokušaj pronalaženja kompromisnog rješenja sa Albancima od vitalnog značaja za Srbiju, iako to, kako je naveo, mali broj ljudi podržava.

U tom smislu, iznio je podatke istraživanja Demostata, po kojem je se više od 60 odsto građana protivi dogovoru i bilo kakvom obavezujućem sporazumu sa Albancima.

"Tako i 2014, 2015. godine niko nije bio za teške reforme, ali danas pretpostavljam da bismo imali podršku 70 odsto ljudi", naveo je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je sa austrijskim kancelarom razgovarao i o situaciji u regionu, navodeći da su se saglasili da su mir i stabilnost najvažniji uslov za ekonomski napredak cijelog regiona.

Vučić je rekao da je austrijskog kancelara zamolio da pomogne Srbiji na evropskom putu, kako bi bio otvoren što veći broj poglavlja.

"Suština je u onome što ćemo donijeti građanima, ali je to simbol našeg napretka ka EU i podrške Austrije, koja je predsjedavajuća EU", rekao je Vučić.

Vučić i Kurc su razgovarali i o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije koji su, naveo je predsjednik Srbije, dobri na političkom niovu, još bolji na ekonomskom.

On je naveo da će prvi put ove godine trgovinska razmjena dvije zemlje preći milijardu evra, te da će biti još uspješnija u budućnsoti.

"Vjerujem da će Austrija koja je jedan od najznačajnijih investitora u ohrabriti investitore da dodatno ulažu u našu zemlju, rekao je Vučić.

On je dodao i da su Srbi koji žive u Austriji pravi most između dvije zemlje, te podsjetio da je Srbija, uz pomoć Austrije, Njemačke i Švajcarske, uvela dualno obrazovanje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a glavna tema razgovora su bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom Austrija predsjedava do kraja godine.

Kurc danas boravi u posjeti Beogradu, gdje će razgovarati i sa premijerkom Anom Brnabić.

Ovo je već druga posjeta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Prije nekoliko nedjelja predsjednik Austrije Aleksander van der Belen je posjetio Beograd, na poziv srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog mjeseca planirana je i posjeta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gdje su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Kurc će posjetiti i austrijske vojnike pri Kforu, a na Kosovu je trenutno stacionirano 417 pripadnika austrijske vojske.

Kurc je pred dolazak rekao da očekuje da njegova posjeta bude shvaćena kao jasan signal podrške Zapadnom Balkanu i procesu približavanja EU.

Tokom posjete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da "ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu", jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji.

“EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice” poručuje Kurc.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.