Položila vijenac

Ana Brnabić odala počast Zoranu Đinđiću

  • 12.03.2019. 11:55

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u dvorištu zgrade Vlade položila vijenac na mjestu gdje je prije 16 godina ubijen premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Brnabićeva i članovi kabineta predsjednika Vlade Srbije, poslije polaganja vjenca, odali su počast Đinđiću. 

Ana Brnabić je vijenac položila u prisustvu ministara Nebojše Stefanovića, Aleksandra Antića, Zorane Mihajlović, Siniše Malog, Nenada Popovića, Mladena Šarčevića, Vanje Udovičića, Nele Kuburović, Slavice Đukić Dejanović, kao i državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Veljka Odalovića. 

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine, a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva, te korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi. 

Za organizovanje ubistva premijera na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao "crvene beretke", Milorad Ulemek Legija, kao i neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović, koji je bio Ulemekov zamjenik. 

Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. 

Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića danas se u Beogradu obilježava nizom manifestacija, organizovanih u znak sjećanja na život i rad pokojnog premijera i lidera Demokratske stranke.