Ivica Dačić

Amerika pokazuje da podrška Prištini neće biti bezuslovna

  • 15.01.2019. 10:02

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da prijetnja SAD sankcijama Prištini ako ne ukine takse na proizvode iz centralne Srbije i odbijanje da izdaju vizu prištinskom premijeru Ramušu Haradinaju pokazuje da podrška samoproglašenom Kosovu neće biti bezuslovna.

Dačić je naveo da nema zvanične potvrde, ali da se u diplomatskim krugovima može čuti da Haradinaj u skorije vrijeme neće moći da posjeti SAD ako sve ostane ovako kako jeste. 

"Ovo potvrđuje ono što smo govorili ranije - neće biti uspeha da Priština ukine nerazumnu odluku o taksama dok se veoma snažno ne oglase SAD i izvrše pritisak. Zbog toga je bitno ovo što se dešava. Sto odsto je tačna informacija koju imamo da su zapretili Prištini - ili ćete ukinuti takse ili će biti neke vrste sankcije", rekao je Dačić za RTS. 

On smatra da ovakvo reagovanje pokazuje da je nova američka administracija opredijeljena da pruži priliku pokušajima da se pronađe trajno, kompromisno rješenje uz dogovor Beograda i Prištine. 

Na pitanje da li Moskva i Vašington mogu da se dogovore o Kosovu i Metohiji, Dačić je odgovorio da ne mogu, ako se ne dogovore Beograd i Priština. 

"I jedni i drugi traže da se mi dogovorimo sa Prištinom, a Priština pokazuje da neće dogovor. Takozvanoj kosovskoj ambasadorki u SAD Fljori Čitaku bilo je jasno rečeno - ako budete opstruisali dijalog, ako je kosovska strana ta koja neće rešenje, onda će se susresti sa ovim merama Vašingtona", rekao je Dačić. 

Govoreći o predstojećoj posjeti ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, Dačić je istakao da je to, prema ocjeni svjetskih medija, jedan od najvažnijih događaja u svijetu. 

"Pre svega zbog toga što se stalno kalkuliše o tome kakav je stav Rusije prema Srbiji, odnosno prema rešavanju pitanja Kosova", rekao je Dačić. 

On je napomenuo da ga je i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton pitao kakvo je mišljenje Rusije o Kosovu i Metohiji. 

Dačić je naveo da Srbija svih ovih godina ovo pitanje razmatra zajedno sa Rusijom i redovno informiše Putina o svemu što se dešava u dijalogu. 

On je istakao da će jednodnevna posjeta biti odraz zahvalnosti Putinu i Ruskoj Federaciji na podršci. "Ovo će biti manifestacija naše međusobne podrške i bliskosti", rekao je Dačić. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)