Takse

Amerika okreće leđa Haradinaju, počele mjere protiv kosovske vlade

12:26, 12.02.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Vašington je počeo sa primjenom mjera protiv odluke tzv. kosovske vlade da ne suspenduje takse na proizvode iz Srbije i BiH, a prištinska Koha ditore upozorava da bi te mjere mogle biti i pojačane ukoliko vlada u Prištini nastavi da insistira na tome da ne ukine takse.

Koha ditore ocjenjuje da će to biti najvidljivije u procesu transformacije kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

U tom kontekstu, list podsjeća da premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju nije odobrena američka viza kako bi prisustvao Nacionalnom molitvenom doručku, kao i da je američki general otkazao posjetu Prištini.

U međuvemenu, napominje se u tekstu, Haradinaj insistira da će takse biti ukinute kada "Srbija prizna nezavisnost Kosova".

Ambasada SAD u Prištini potvrdila je juče da je komandant Nacionalne garde Ajove, general-major Timoti Or, otkazao posjetu Kosovu zbog, kako kažu u ambasadi, taksi koje su za proizvode iz Srbije nametnule privremene prištinske insitucije.

"Zeri" piše da je Demokratski savez Kosova, inače najjača opoziciona parlamentarna stranka, saopštio je da je otkazivanje posjete komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timoti Ora, zbog trgovinskih mjera prema centralnoj Srbiji i BiH, "duboko zabrinjavajuće".

Taksa od 100 odsto, iako nije zvanično potvrđeno, pored izrade platforme za dijalog, bila je tema jučerašnjeg sastanka čelnika kosovskih institucija u Prištini.

Prema navodima prištinskih medija, tzv. predsjednik skupštine Kadri Veselji, koji je sazvao sastanak i tzv. kosovski predsjednik Hašim Tači, zahtijevali su od Haradinaja da povuče odluku o taksama, kako bi se dala šansa dijalogu sa Beogradom.

Haradinaj je, međutim, ponovio da takse ostaje dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On smatra da one nisu prepreka za postizanje finanlnog sporazuma.