I Britanci povukli svog predstavnika

Amerika napustila odbor kosovske agencije: Ambasadori nisu zavjese za prozore

11:15, 17.08.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).

Odluka je donesena nakon što je prije nekoliko mjeseci u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska Gazeta Expres.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je danas da je podnio ostavku na članstvo u odboru Agencije za poređenje i verifikaciju imovinu objavio je da je danas podnio ostavku u odboru pomenute agencije, podsjetivši na stav iznijet na dan kada je Šalja izabran.

"SAD su podnijele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi povjerenje naroda", napisao je Kosnet na Tviteru.

Ranije je ambasador zahtjevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i prije nekoliko mjeseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O`Konel izašao iz odbora iz istih razloga, ocijenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumijevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je slijedila njegov primjer i povukla se iz AKKVP, prenijelo je Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo te da "kosovski prijatelji" gube strpljenje.

Oglasio se i njemački ambasador Kristijan Held koji je na Tviter naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na "nagradu".

Ocijenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao "zavjese za prozore".