Aleksić: Uskoro prve tužbe protiv članica NATO

  • 11.01.2021. 22:55

Do kraja januara biće podneseno prvih pet tužbi za naknadu štete protiv članica NATO zbog korišćenja osiromašenog uranijuma u bombardovanju Srbije, rekao je advokat Srđan Aleksić.

"Imamo domaće dokaze, stavove naših sudskih veštaka, dokaze međunarodnog suda u Strazburu, pravosnažne presude protiv Turske i Velike Britanije. Apsolutno je dokazivo da svi naši građani koji su boravili na Kosovu i Metohiji koji su oboleli i danas boluju. Oni će imati pravo na naknadu štete", navodi advokat Aleksić za TV "Prva".

Osim pilot tužbi, biće dostavljeni i medicinski dokazi da je osiromašeni uranijum uzročnik kancera.

Zanimljivo je da je jedan od članova Aleksićevog tima je i advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je dokazao vezu između osiromašenog uranijuma iz NATO bombi i karcinoma koji su dobili italijanski vojnici boraveći na prostoru Kosova i Metohije.

Zbog ratnih zločina tokom NATO bombardovanja, pred Okružnim sudom u Beogradu septembra 2000. suđeno je najvišim zapadnim političarima i komandantima zapadne alijanse. Oni su osuđeni na po 20 godina zatvora, ali je Vrhovni sud kasnije ukinuo presudu.

Prošle su gotovo 22 godine od operacije "Plemeniti nakovanj" u kojoj je ubijeno 2.500 ljudi, nanesena ogromna materijalna šteta, a ožiljci iz borbe protiv NATO-a do danas nisu zarasli.

Ne postoji tačna informacija koliko je projektila bačeno na teritoriju Srbije, ali se sa sigurnošću zna je da je tokom bombardovanja korišćen osiromašeni uranijum.

"Direktor programa za razvoj nuklearnog oružja, posle završetka karijere objavio je podatak da su SAD znale još 1943. godine da je taj uranijum kancerogen", navodi general Slobodan Petković, načelnih ABHO Vojske SR Jugoslavije tokom NATO agresije.

Тагови: