Detalji hapšenja

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije

  • 11.11.2019. 23:05

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, Vojno-bezbjednosne i Bezbjednosno-informativne agencije, uhapšena su trojica radnika "Prvog partizana" iz Užica, kao i Albanac Šefćet D., državljanin Sjeverne Makedonije i vlasnik Privrednog društva "Ars grupa" iz Skoplja. 

Kako je saopšteno, sumnja se da su prodajom projekata i drugih važnih tehničkih dokumenata, koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara, počinili krivična djela zloupotreba položaja odgovornog lica i davanja mita.

Osim makedonskog državljanina, uhapšeni su bivši inženjer u "Prvom partizanu", sada penzioner Borivoje G. iz Užica, Nebojša I. iz Požege, konstruktor u Pogonu za alate i mašine u PD "Prvi partizan", kao i aktivni inženjer u ovoj fabrici Milovan M.

Prema prvim informacijama iz istrage, a na osnovu operativnih saznanja BIA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Kraljevu, dvojica sadašnjih i jedan bivši radnik "Prvog partizana" su duže vrijeme nedozvoljeno prisvajali i iznosili tehničku dokumentaciju, a u cilju ostvarivanja materijalne koristi dobijene od konkurentskih firmi, prije svega Makedonije, Katara i BiH.

Penzionisani inženjer Borivoje G. se u ponedjeljak, u beogradskom hotelu "Hilton", sastao sa Šefćetom D. radi dogovora o prikupljanju i predaji dokumentacije od bivšeg radnika "Prvog partizana". Prema trenutnim saznanjima, Borivoje G. je za navedenog vlasnika "Ars grupe", još na prethodnom sastanku, 16. oktobra u beogradskom hotelu Konstantine the Great, u vidu avansa, primio na ruke oko 30.000 evra. Preostali dio, kako se sumnja, najvjerovatnije u istom iznosu, trebalo je da dobije po završenom poslu, odnosno isporučenoj kompletnoj dokumentaciji.

Kako "Novosti" saznaju, Šefćet D. je navedenu dokumentaciju, navodno, namjeravao da iskoristi za izradu mašina za proizvodnju municije kalibra 12,7 milimetara u pogonima nekadašnje fabrike oružja i municije "Suvenir", u Makedonskom Brodu, kao i u fabrici u Kataru, gdje ima suvlasnički udio. Navedene mašine i municija pomenutog kalibra su, inače, dio asortimana "Prvog partizana".

Dok je trajao sastanak, penzionisanog inženjera i makedonskog državljanina u Beogradu, policija je po nalogu nadležnog tužilaštva, na području Užica i Požege, uhapsila i Nebojšu I., odnosno Milovana M., zbog sumnje da su svom bivšem kolegi učinili dostupnom dokumentaciju "Prvog partizana", kao i da su za tu uslugu takođe imali i odgovarajuću materijalnu korist.

Svoj četvorici je, kako je potvrđeno "Novostima" u beogradskom Višem tužilaštvu, određeno zadržavanje do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni na saslušanje.

Pročitajte još:

Plakao i vrištao zbog smrti druga: Banjalučanin (22) optužen da je skrivio udes

Sin bivšeg poslanika: Pijani vozač kamiona usmrtio ženu kod Gradiške

Prijetio da će skočiti sa zgrade, pa sišao sa krova i odšetao

Preminula majka Nebojše Glogovca

Snimljena opasna vožnja koja je dovela do nesreće

Porno skandal u BiH ne miruje: Bunić djevojke vodio u krevet pa ih zapošljavao

Policajac na udaru zbog lošeg uviđaja nakon ubistva Jelene Marjanović

Nebojšu Glogovca i Mihajla Sporića povezuje jedan dirljiv trenutak iz 2016. godine!

Velika akcija obavještajaca u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Petorica osumnjičenih za silovanje maloljetnice pušteni na slobodu