KFOR

Albanski specijalci mogu na sjever bez ičije dozvole

  • 24.12.2018. 08:34

Prištinske specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sjever Kosova i Metohije, za razliku od kosovskih bezbjednosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant KFOR-a, rekao je portparol Kfora Vinčenco Graso.

Graso je istakao da kosovska policija može da vrši svoje zadatke u okviru sprovođenja zakona širom Kosmeta, bez obaveze da traži dozvolu od bilo koga. 

"Jedinica za specijalne operacije Rosu, koja može biti naoružana dugim cijevima, jeste jedinica kosovske policije i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova, bez obaveze da traži odobrenje", rekao je Graso za "Politiku". 

S druge strane, naveo je Graso, kosovske bezbjednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora prije nego što se angažuju na sjeveru Kosmeta. 

"NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora", rekao je Graso. 

On je rekao da je KFOR spreman da zaštiti sve građane Kosova, kao i da je situacija na Kosmetu pod kontrolom, "uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost". 

"KFOR je uvijek prisutan, čak i kada je manje uočljiv. Redovno pratimo situaciju i izvodimo vježbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta da bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo kada god je i gdje god je potrebno", rekao je Graso. 

On je naveo da je KFOR-ova vježba od prije deset dana, o kojoj lokalna samouprava na sjeveru Kosmeta nije bila obaviještena, izvođena uoči formiranja kosovske vojske, "što je kod Srba opravdano budilo strah od eventualnog zauzimanja sjevera Kosmeta od Prištine". 

Graso je naglasio da je KFOR izvodio vježbe na različitim lokacijama širom Kosova i Metohije, a ne samo na sjeveru. 

"Vježbe nisu bile povezane sa političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili prijetnje od mogućeg zauzimanja sjevernog Kosmeta. U svakom slučaju, svaki građanin na Kosmetu se samo može osećati sigurnije zbog prisustva KFOR-a. Nema straha kada je KFOR prisutan", dodao je Graso. 

On je napomenuo da je Kfor uvijek spreman da informiše i održava vezu sa lokalnim vlastima. 

"Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi koje je pratila određena retorika takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju sa timovima za vezu i nadzor KFOR. Ohrabrujemo pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju sa pripadnicima KFOR-a", rekao je Graso. 

On je rekao da će KFOR nastaviti sa svojom misijom da bi obezbijedio bezbjedno okruženje na Kosmetu. 

"KFOR operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti neće uticati na to", tvrdi Graso. 

Odgovarajući na pitanje da li Srbi mogu da imaju puno povjerenje u KFOR, imajući u vidu da su pojedine snage NATO-a obučavale pripadnike kosovskih bezbjednosnih snaga, Graso kaže da će KFOR nastaviti da djeluje nepristrasno da bi garantovao bezbjednost za sve ljude. 

On je dodao da su kosovske bezbjednosne snage obučavane u skladu sa njihovim izvornim mandatom i u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина