Marko Đurić

Albanci žive u iluziji, Srbija nije u slaboj poziciji, a svijet nije isti kao 1999.

  • 30.07.2018. 08:52

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se Srbiji trenutno ne nudi ništa na Kosovu i Metohiji, a da Srbija nastavlja da se bori za najbolju moguću ponudu.

"Nastavljamo da se borimo za najbolju moguću ponudu da bismo imali o čemu da se izjašnjavamo. Trenutno se Srbiji ne nudi ništa jer je za najveće zapadne zemlje, koje de fakto kontrolišu svih 10.908 kosmetskih kilometara, to država nezavisna od Srbije. I da bi dokazali da je to tako šalju patrole svojih vojnika sve do 200 metara do Pančićevog vrha", rekao je Đurić. 

On je za "Večernje novosti" izjavio da Albanci na Kosmetu žive u iluziji da je međunarodna slika o pitanju Kosova i Metohije ista kao 1999. godine kada su na nebu iznad Srbije bili avioni NATO i dodao da Srbija danas nije u tako slaboj poziciji, niti su Albanci u tako snažnoj kao što su bili. 

Đurić je naglasio da su oni koji su od 2008. godine podržavali nezavisnost Kosmeta uvijek tvrdili da je to jedinstven slučaj i dodao da ga zato malo čudi kada sada potežu argument da bi novo "sui generis" rješenje moglo da se prenese na druge dijelove Balkanskog poluostrva. 

"Ne može 2008. godine cijepanje Srbije da bude jedinstveno rješenje, a da 2018. godine razgovori o različitim opcijama za Kosovo i Metohiju ne budu jednistveno rješenje", rekao je Đurić. 

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština /ZSO/, Đurić je naglasio da je to što Albanci odgađaju formiranje ZSO kršenje politike EU. 

Odgovarajući na pitanje hoće li Rezolucija 1244 ostati na snazi ako se postigne dogovor sa Prištinom, Đurić je rekao da su ta rezolucija i UNMIK za Srbiju izuzetno značajni jer pružaju formalni okvir za vođenje razgovora. 

"Albanci bi najviše voljeli da se ova rezolucija ugasi. Bez dogovora sa Srbijom oni ne mogu da afirmišu svoju poziciju u međunarodnoj zajednici, a sa pristupom kakav imaju danas UN će za njih ostati samo misaona imenica", zaključio je Đurić.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм