Divljanje u Velikoj Hoči

Albanci polomili krst na spomen-obilježju Srbima i oborili jarbol sa zastavom

  • 07.03.2019. 10:24

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju upozorila je da ekstremističko divljanje Albanaca u Velikoj Hoči gdje su polomili krst na spomen-obilježju Srbima koji su mučki ubijeni tokom oruženih sukoba u pokrajini i oborili jarbol sa zastavom Srbije poprima zabrinjavajuće razmjere, te zatražila od kosovske policije da hitno pronađe vandale.

"Mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji danas u Velikoj Hoči i Orahovcu žive pod stravičnim pritiskom i izloženi su čestim pretnjama i provokacijama, jesu simbol stradanja i obespravljenosti našeg naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza, a da je istina o prirodi međuetničkih odnosa na Kosovu i Metohiji zapravo sasvim drugačija", navedeno je u saopštenju Kancelarije. 

U saopštenju je naglašeno da se, bez obzira na sve političke nesuglasice i oscilacije na relaciji Beograd-Priština, ne smije dozvoliti da ekstremisti budu zaštićeni i da svoju mržnju iskaljuju nad nedužnim i nezaštićenim ljudima čija je jedina želja da žive spokojno i u miru sa komšijama. 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je čin rušenja krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosmetu prema hrišćanskim simbolima. 

"Za deset dana će se navršiti 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira. Pravoslavne svetinje i srpska groblja se i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao", podsjećaju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.