Igor Simić

Albanci očekuju da se Srbi povuku sa Kosmeta

18:11, 12.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da vlasti u Prištini ne žele da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju život dostajan čovjeka u 21. vijeku i očekuju da će ekonomske sankcije značiti njihovo povlačenje sa prostora južne srpske pokrajine.

Simić ocjenjuje da skoro dva mjeseca od uvođenja taksa od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije i BiH jasno da je Priština spremna na sve i da nije birala način kako da oteža život Srbima na prostoru Kosova i Metohije. 

On kaže da su problemi sa distribucijom lijekova i hrane na Kosovu i Metohiji zasad pod kontrolom, ali da je situacija svakim danom sve teža. 

"Ono što nama ide u prilog, pre svega Srbima na severu pokrajine, to je, s jedne strane, kreativnost srpskog naroda i sa druge strane, administrativna linija koja, za sada, onemogućava nastavak humanitarne krize na ovim prostorima", rekao je Simić za Radio Beograd. 

On kaže da su predstavnici Srpske liste u proteklih godinu i po dana probali više puta da verbalno i raznim političkim pritiscima i akcijama sačuvaju srpski korups na Kosovu i Metohiji, zaštite Srbe i njihova prava, ali da je to "Sizofov posao, jer ne postoji želja vlasti u Prištini za tim". 

Simić je pozvao Srbe na mir i uzdržanost i da ne nasjedaju na svakodnevne provokacije. 

"Apelujem na međunarodne predstavnike da ispune svoj mandat koji im je poveren na osnovu Rezolucije 1244 - da obezbede mir i bezbednost za sve građane. Sa druge strane, pozivam i Srbe na budnost", rekao je Simić.