Zabranjen grad za Srbe

Albanci iz Đakovice pisali peticiju za iseljenje jedinog srpskog povratnika

  • 28.06.2021. 19:05

Đakovica je zabranjen grad za Srbe. Crno na bijelo su to potvrdili Albanci koji peticijom traže da se iz Đakovice otjera jedina Srpkinja povratnica. Dragica Gašić se na svoje ognjište vratila prije 20 dana. Iz stana ne izlazi bez policijske pratnje, a trpi svakdonevne napade komšija Albanaca.

- Gađali su me kamenom u prozoru, polomili mi roletnice i lepili mi te slike što mi prete, da me kolje, da me biju. I svake noći, po tri put na noć mi lupaju, lupaju mi na vrata. U 2, u 3, u 4 – kazala je Dragica Gašić, povratnica u Đakovicu. 

Dragica, kaže, od straha ne može da spava, pije tablete za smirenje. Prethodne noći je pobjegla iz stana, jer nije mogla da izdrži torturu.

- Možda sam čak i gore očekivala. Očekivala sam, znala sam da sam prva, da će to da mi se desi, ali mislila sam da neću to da doživim zato što ja nikad u životu nisam povredila – rekla je Gašićeva. 

Dragica se danas u Gračanici sastala sa predstavnicima države Srbije. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obećao je pomoć.

- Šta jedna žena Srpkinja smeta bilo kome? Ona je povratnik, ona se vraća i vratila se i svoj stan, u svoj rodni grad, gde je rodila svoje dvoje dece, tamo gde je živela, gde je radila. Ne razumemo da baš danas na Vidovdan se organizuje različitih 11 nevladinih organizacija i potpisuju nekakvu peticiju da proteraju iz njene rodne Đakovice Dragicu Gašić – istakao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju. 

Peticija za iseljenje i napadi na jedinog srpskog povratnika u Đakovicu direktan su udar na proces povratka, kaže Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak u privremenim prištinskim institucijama. 

Dragica Gašić se na svoj kućni prag vratila nakon 21 godinu izbjeglištva. Osim nje u ovom gradu od nekadašnjih 12.000 Srba žive još tri starice odnsono monahinje u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, koje su od albanskih ekstremista zaštićene bodljikavomk žicom i danonoćnom policijskom stražom.


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута, очекују вас најновије информације и занимљивости из земље и свијета, интересантни гости и саговорници.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.