Hag

Albanci bi ćutanjem da uruše Specijalni sud

  • 20.01.2019. 12:10

Rukovodstvo Udruženja bivših pripadnika terorističke OVK pozvalo je sve bivše pripadnike OVK koji se nalaze na spisku za saslušanje pred Specijalnim sudom u Hagu da odbiju pozive i saradnju sa specijalnim tužiocima.

Predsjednik Udruženja Hisni Gucati kaže da će Specijalni sud, ukoliko "optuženi" odbiju da sarađuju, propasti kao i raniji sudovi UNMIK-a, Euleksa i Haški tribunal.

"Vjerujem da će i Specijalni sud u Hagu propasti, kao i ostali sudovi i da Sud za suđenje pripadnicima OVK neće uspjeti da dokaže bilo kakvu odgovornost pripadnika OVK", kaže Gucati.

On je naveo da optuženi pripadnici OVK "imaju iskustva kako da pobijede sud".

Poziv na bojkot i ćutanje pred tužiocima će biti praćen i drugim mjerama bivših pripadnika OVK s ciljem da se, kako kaže Gucati, svijetu pokaže da pripadnici OVK "nisu počinili zločine".

Uz uvjerenje da će obraz pripadnika OVK biti očišćen po modelu u Hrvatskoj, Gucati poziva bivše pripadnike OVK da ni po koju cijenu ne sarađuju sa specijalnim tužiocima.

Do sada su u Specijalnom tužilaštvu u Hagu saslušani Rustem Mustafa zvani Remi, komandant OVK za region Lab - područje Podujeva, kao i Sami Ljuštaku, komandant zloglasnog područja Drenica.

Iz Specijalnog tužilaštva je najavljeno da će 4. februara biti saslušan jedan od pripadnika OVK. Njegov identitet nije saopšten, ali se nezvanično saznaje da je u pitanju Sulejman Selimi, komandant Glavnog štaba OVK koji je poslije petnaestodnevnog liječenja u bolnici u Istoku vraćen na izdržavanje sedmogodišnje kazne zatvora u Dubravu kod Istoka.

Poslije njega 17. februara biće saslušan Ismet Tara, komandant OVK za region Orahovca i Velike Hoče.

Prema informacijama Srne iz Kosovske policijske službe, na spisku putnika u Hag se nalazi 107 bivših pripadnika OVK koji se dovode u direktnu vezu sa zločinima nad civilnim stanovništvom, posebno Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiju i trgovinu organima u periodu od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић