Nebojša Stefanović

Ako se u dijalog uključi Amerika, logično je da to isto učine i Rusija i Kina

09:13, 13.08.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović smatra da je važno da razgovori Beograda i Prištine, ako je to ikako moguće, budu nastavljeni u postojećem formatu, ali da bi bilo logično da, ukoliko se u njih uključe SAD, to učine i Rusija, a možda i Kina.

Stefanović kaže da Briselski sporazum nije mrtav mada je "Evropa značajno podbacila što se tiče njegovog poštivanja". 

On je naglasio da je teško reći šta uopšte Srbija tim pregovorima može da dobije, jer je do juče po tom pitanju imala, ne nulu, nego debeli minus. 

"Malo toga je u rukama Srbije i toliko pogrešnih poteza je povlačeno od 2008. do 2012. godine, da je pitanje šta od toga možemo da ispravimo i na šta su spremne velike sile za koje je Kosovo nezavisno. U takvim uslovima ogroman je uspjeh što smo došli do toga da hoće da razgovaraju i da naši stavovi mogu da se čuju", rekao je Stefanović za "Večernje novosti". 

Odgovarajući na pitanje da li sporazum sa Prištinom krije zamku u smislu da mora da dovede do sporazuma o obostranom priznanju, on kaže da je tu potpuno miran i spokojan, jer Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem ima državotvornu politiku. 

"Ta politika je uspjela da pitanje Kosmeta, koje je za sile koje su priznale kosovsku nezavisnost završena stvar, vratimo na dnevni red. Danas se više pitamo za budućnost naše južne pokrajine, a to je ogroman uspjeh za koji je zaslužan prije svega Vučić, a krajnji ishod svakog razgovora može da bude samo nešto što će biti dobro za Srbiju", rekao je Stefanović.