Evo šta to znači

Ako se nastave kršiti zabrane, Srbija će uvesti policijski čas

  • 17.03.2020. 16:47

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će od utorka, ukoliko to bude neophodno, uvesti policijski čas, zbog nepoštovanja upozorenja nadležnih o zabrani kretanja, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa.

Šta je policijski čas i šta on predstavlja?

Policijski čas se odnosi na vrijeme u kome se se od građana zahtjeva da ostanu u svojim domovima.

Policijski čas se uvodi kao mjera zabrane kretanja građanima poslije određenog vremena. Nekad se to odnosi na sate u toku dana, a nekad na zabranu kretanja nakon 20 odnosno 22h, pa do ranih jutarnjih časova.

Po pravilu se proglašava kao dio seta mjera vanrednog stanja i riječ je o mjeri koja se preduzima uglavnom kada je ratno stanje, kada su poplave, da se spriječi pljačkanje domova.

Takođe je mjera kojom države staju na put demonstracijama, pobunama i građanskim nemirima. Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa prijeti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Brnabić je najavila da će kazne za nepoštovanje izolacije iznositi do 150.000 dinara, te da "ne žele da zatvaraju građane", ali nije pojasnila da li bi iste mjere važile i nakon proglašenja policijskog časa ili bi izlazak na ulice poslije određenog vremena značio pritvor.

- Molim vas za samodisciplinu, posebno starije sugrađane, nemojte izlaziti napolje. Nemojte nas terati da uvodimo policijski čas i da izvodimo vojsku i policiju na ulice i u potpunosti zabranimo slobodu kretanja - upozorila je juče premijerka zbog situacije na ulicama tokom dana koji je uslijedio poslije proglašenja vanrednog stanja u Srbiji.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.