Epidemiolog Predrag Kon

Ako ne bude rapidnog rasta oboljelih, znači da mjere daju rezultate

  • 16.03.2020. 09:04

Ako u narednim nedjeljama ne dođe do rapidnog porasta oboljelih od virusa korona, znači da preduzete mjere daju rezultate, i da sa njima treba nastaviti, izjavio je srpski epidemiolog Predrag Kon.

- Ako smo ovih, prvih dana, imali prosječno pet, šest oboljelih dnevno, i ako ne "skočimo" na duplo ili tri puta više u jednom danu u drugoj nedjelji došli smo do nekog željenog rezultata u prve dvije nedjelje - rekao je Kon.

On je istakao da je važno da se situacija i dalje pomno prati jer se nekada dešava da i kada se učini da je bolest usporila dođe do masovnijeg obolijevanja.

Kon je napomenuo da virus nije uzeo maha, čemu su doprinijele mjere samoizolacije, nadzora, i korišćenja dezinfekcionih sredsta, te ukazao da je to prilično dobar rezultat u usporavanju prenošenja virusa.

- Važno je da nastavimo da na dnevnom nivou pratimo oboljenja slična gripu i svaka teška respiratorna infekcija, bez obzira na putovanje i kontakte, biće testirana - rekao je Kon za TV B92.

On je upozorio da ne bi trebalo ići u domove zdravlja jer u tom slučaju zdravstvene ustanove mogu postati mjesta moguće zaraze.

Kon je rekao da virusima ne odgovara toplije vreme i da se može očekivati da će se prenošenje smanjiti sa toplijim danima, ali da se uvijek mogu desiti izuzeci.

On je savjetovao pravilnu ishranu, korišćenje vitamina, dovoljno sna i smanjenje upotrebe nikotina.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина