Za sada nema epidemije

Afrička svinjska kuga na četiri farme u Mladenovcu 

  • 13.08.2019. 16:40

U Srbiji je potvrđena afrička svinjska kuga i zaraženim je proglašeno područje u opštini Mladenovac, dok epidemije za sada nema, objavio je RTS.

Kako RTS saznaje, bolest se pojavila na četiri farme u mladenovačkim selima Rabrovac, Velika Krsna i Kusatk, pa je u prečniku od tri kilometra proglašeno zaraženo područje. 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Srbije Branislav Nedimović rekao je da će na terenu neprekidno biti veterinarske službe, te da su za poljoprivrednike i lovce spremna uputstva za suzbijanje zaraze. 

"Moram reći da će jedan deo svinjskog mesa i dalje moći da ide u izvoz zato što se termički obrađuje", rekao je Nedimović. 

On je naveo da je, što se tiče svinjskog mesa koje se termički ne obrađuje, danas potpisao naredbu kojom je izvršena regionalizacija Srbije. 

Prema njegovim rečima, ta naredba podrazumijeva da iz prostora, gdje je proglašena svinjska kuga ne može da se izvozi, dok su ostala područja slobodna i na njima se vrši nadzor stanja. 

On je napomenuo i da Srbija mora da dokaže da na tim područjima nema bolesti i da potom, u dogovoru sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja i EU, ta područja postaju slobodna i da se iz njih može izvoziti. 

Bolest nije opasna po zdravlje ljudi i drugih životinja, ali zaražene svinje moraju da budu eutanazirane, a država je obezbijedila novac za nadoknadu štete.