Zoran Stevanović

Zvornik će kandidovati projekat u koji bi trebalo da uloži Srbija

  • 22.04.2019. 10:25

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je danas da će grad Zvornik kandidovati projekat rekonstrukcije Doma zdravlja u vrijednosti od oko miliona KM, koji bi trebalo da se finansira iz sredstava Vlade Srbije, u okviru realizacije projekata u Republici Srpskoj.

"Projektom rekonstrukcije Doma zdravlja predviđeno je da se zamijeni kompletna stolarija, uredi fasada, energetski izoluju vanjski zidovi, opreme mokri čvorovi, zamjeni krovna konstrukcija, kao i drugi radovi u okviru projekta", rekao je Srni Stevanović. 

Govoreći o rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, odnosno Srbiju i Republiku Srpsku, Stevanović je rekao da je prije nekoliko dana dobijena građevinska dozvola, čime su stvoreni uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova. 

"Za ovaj zajednički projekat Zornika i Malog Zvornika Vlada Srbije ranije je izdvojila 600.000 evra", podsjetio je Stevanović i dodao da će ubrzo biti raspisan tender za izvođača radova za rekonstrukciju ovog mosta. 

Stevanović je rekao da rekonstrukcija mosta predviđa zamjenu dotrajalih dijelova čelične konstrukcije, pjeskarenje i farbanje kompletne metalne konstrukcije, zamjenu gazećeg sloja kolovoza, osvjetljenje mosta, kao i druge poslove koji su predviđeni projektom. 

"Dugo je trajalo obezbjeđivanja potrebne dokumentacije zbog toga što je most sam po sebi specifičan objekat koji iziskuje dodatne napore da se pribave sve potrebne dozvole i saglasnosti za sanaciju, jer je veliki broj ustanova, institucija i organa nadležan za ovaj objekat", rekao je Stevanović. 

On je dodao da je za izdvajanje nekih od dozvola, saglasnosti ili druge dokumentacije za sanaciju mosta nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, "Vode" Srbije, kao i nadležna ministarstva i "Vode" Republike Srpske, pa Savjet ministara, dok su na kraju za neke poslove nadležne i lokalne zajednice Zvornik i Mali Zvornik. 

"Sve je usaglašeno, papiri prikupljeni i sanacija, nakon izbora izvođača radova, može početi na radost građana ove dvije lokalne zajednice", rekao je Stevanović. 

On je još jednom apelovao da se Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika stavi u funkciju za sve građane, što sada nije slučaj. 

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića preko Drine mogu uz ličnu kartu, od 9. oktobra 2015. godine da prelaze samo stanovnici koji žive u graničnom području Zvornika i Malog Zvornika, dok se ostala lica upućuju na granični prelaz između Republike Srpske i Srbije u Karakaju, tri kilometra nizvodno od Zvornika. 

Razlog zabrane prelaska preko ovog mosta je primjena Sporazuma između BiH i Srbije o pograničnom saobraćaju koji je potpisan 2005, a ratifikovan 2007. godine, s ciljem sprečavanja prekograničnog kriminala, ali i pojačane granične kontrole zbog izbjegličke krize u regionu. 

Ovaj most preko Drine između Zvornika i Malog Zvornika izgrađen je sredstvima Kraljevine Jugoslavije i raznim donacijama preko tadašnjeg Ministarstva građevina, dok je u više navrata sredstva za gradnju mosta dao i sam kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. 

Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Karađorđević 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da se od toga dana most nazove po svom ktitoru. 

Prema nekim izvorima, izgradnja mosta iznosila je oko 13,5 miliona dinara, kada je odnos dinara i engleske funte bio jedan prema jedan. 

Vlada Srbije dala je saglasnost 11. aprila da se Republici Srpskoj upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona evra radi realizacije započetih projekat u raznim oblastima, a u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije.