Zvaničnici Srpske čestitali 9. maj

Dan pobjede nad fašizmom: Srbi među prvima pokazali antifašističko opredjeljenje

  • 09.05.2019. 10:58

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu posebno značajan za slobodarski srpski narod koji je imao nemjerljiv doprinos u antifašističkoj borbi.

"Na ovaj dan, koji je istovremeno i Dan Evrope, treba da se podsjetimo i na veliku istorijsku ulogu našeg naroda u stvaranju slobodne Evrope", istakla je Cvijanovićeva u čestitki koju je uputila građanima Republike Srpske povodom 9. maja.

Ona je dodala da je ovo dan sjećanja na sve one koji su živote utkali u stvaranje boljeg i tolerantnijeg svijeta, slobodne i demokratske Evrope, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Prema njenim riječima, Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji i dan kada je poražena ideologija terora i zla koja je u Drugom svjetskom ratu bila uzrok stradanja više od 55 miliona ljudi.

"Obilježavajući Dan pobjede, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koje nas podsjećaju na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet", navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je građanima Republike Srpske čestitku povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

"Povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, u ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, svim građanima Republike Srpske čestitam ovaj veliki praznik", rekao je Višković.

Na dan kada obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovječanstva, sa poštovanjem i zahvalnošću sjećamo se miliona heroja antifašizma, koji su dali svoje živote za slobodu svih nas i bolji i pravedniji svijet, poručio je Višković.

"U borbi protiv najvećeg zla u istoriji civilizacije ogromnu žrtvu i doprinos dao je naš narod. Njegova žrtva trajno nas obavezuje da nastavimo da naše društvo izgrađujemo na temeljima antifašizma, kao i da u tom duhu vaspitavamo nove generacije", navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući da je srpski narod, već na demonstracijama, 27. marta 1941. godine, među prvima u Evropi, pokazao svoje antifašističko opredjeljenje.

Čubrilović je napomenuo da je taj put bio put stradanja, ali na kraju i velike pobjede dobra nad zlom.

"Naša obaveza i opredjeljenje je da njegujemo i čuvamo istinske vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje, ali i da gajimo kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu", naveo je Čubrilović u čestitki.

On je podsjetio da je srpski narod u ime borbe protiv fašizma dao veliku žrtvu i istakao da je ug prema precima i sunarodnicima živa uspomena na njihovo stradanje, ali i obaveza da se stalno podsjeća i njeguje tradicija antifašizma.

"Ponosni smo na herojsko učešće u antifašističkoj borbi srpskog naroda i, istovremeno, izražavamo tugu i pijetet prema svim ubijenim i u jame bačenim našim sunarodnicima, a posebnu poštu odajemo onima koji su živote mučenički okončali u fašističkim logorima smrti Јasenovac, Stara Gradiška, Јadovno, Pag i u drugim mučilištima na području Nezavisne Države Hrvatske i to samo zato što su bili Srbi, Јevreji, Romi ili antifašisti", naveo je Čubrilović.

On je dodao da je obaveza i dug svih da narednim generacijama prenesu istinu o herojskom stradanju srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma kao najvećih pošasti čovječanstva u 20. vijeku.

"Na taj način, kao i stalnim prisjećanjem na sve žrtve fašizma, mi ćemo se suprotstaviti izraženim tendencijama za revizijom istorijskih činjenica", smatra Čubrilović.

On je izrazio ponos što će, konačno, zajedničkim snagama Republike Srpske i Srbije biti realizovan projekat izgradanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.

"Taj kompleks biće mjesto našeg okupljanja i odavanja pošte stradalima, mjesto vječne opomene i tuge, ali i mjesto ponosa i neizmjerne zahvalnosti svima onima koji su u ime naše slobode i slobode čovječanstva dali svoje živote", zaključio je Čubrilović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima BiH 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i Dan Evrope.

Dodik je naglasio da je Dan pobjede nad fašizmom jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji čovječanstva, kada je slomljena kičma fašizmu i nacizmu, najvećim ideološkim prijetnjama koje su se pojavile u novijoj istoriji.

"Drugi svjetski rat je najmračniji period u istoriji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući Dan pobjede odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva i podsjećaju nas na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet", ističe se čestitki.

Dodik je poručio da je 9. maj jedan od najznačajnijih praznika koji se obilježava u svim zemljama Evrope kada se proslavlja antifašizam - humanistička ideja za mir, slobodu i uvažavanje, a protiv zla, nepravde i mržnje, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dan pobjede nad fašizmom - 9. maj je dan kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)