Žuža: Nevin sam, želim pravu rehabilitaciju pred građanima

  • 08.02.2020. 21:35

Zoran Žuža, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i oduzeo mu građanska i politička prava, izjavio je da je nevin i da želi pravu rehabilitaciju pred građanima BiH, a da se sve klevete protiv njega izbrišu.

Žuža, koji je prije 16 godina smijenjen sa pozicije šefa kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, najavio je novu tužbu protiv OHR-a, ali nije precizirao da li će biti pred pravosudnim organima SAD ili neke druge zemlje.

"U ovom trenutku moji advokati razmatraju nekoliko opcija, a jedna je i tužba protiv neke od država članica Savjeta za provođenje mira (PIK) ili prema svim, zavisi šta će moj advokatski tim procijeniti", rekao je Žuža za sarajevsku "Fejs" televiziju.

On je pojasnio da će osnova za pokretanje nove tužbe biti dijelovi iz presuda koje su donijeli sudovi i apelaciona vijeća u SAD s ciljem njegove pravne rehabilitacije od odluka visokog predstavnika koje su ga oklevetale.

Ako dobije ovaj sudski spor, Žuža smatra da će za OHR biti problematično da opravda bilo kakvo novo korištenje bonskih ovlaštenja.

"Јa nisam pomagao optuženima za ratne zločine, ja sam nevin", rekao je Žuža, te dodao da se i danas na veb stranici OHR-a nalaze odluke o smjeni ljudi, jer su "pomagali ratne zločince", među kojima je i ona o njegovoj smjeni.

Govoreći o prvoj tužbi protiv OHR-a, Žuža je podsjetio da je ona pokrenuta pred pravosudnim organima SAD s ciljem da se pobije diplomatski imunitet visokim predstavnicima koji su imali od SAD dok su obavljali službu u BiH.

Žuža je istakao da samo želi pravu rehabilitaciju i brisanje kleveti protiv njega da bi bio slobodan građanin, čije se ime ne dovodi u kontekst sa optužbama koje mu se stavljaju na teret.

On smatra da bi sudovi u BiH trebalo da pokrenu sporove protiv onih koji su štitili ratne zločince, jer je to krivično djelo.

Prema njegovim riječima, BiH treba da štiti svoje građane, što joj je ustavna obaveza, a njeno prvosuđe da se "otvori" prema mogućim procesima u slučajevima smjena visokog predstavnika u BiH da bi ljudi mogli da dokažu nevinost.

"Svaka suverena država na svijetu štiti svoje građane i daje im pravo da se odbrane od optužbe. Čovjek je nevin dok mu se ne dokaže krivica pred pravosudnim organima", napomenuo je Žuža.

Žuža je podsjetio da su svim ljudima, koje je visoki predstavnik u BiH smijenio 2004. godine, bila prekršena sva ljudska prava, osim prava na život.

On je dodao da ljudi, koji su tada smijenjeni, nisu imali pravo da dokažu nevinost pred pravosudnim institicijama BiH, jer su se proglasile nenadležne, a oduzeto im je pravo da se zaposle u javnim institucijama, da se politički angažuju, dok su pojedincima bili oduzeti i dokumenti.

Тагови: