Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu

Župljanin: Zahtjev Eufora - pokazivanje sile

  • 30.01.2020. 17:42

Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu iz Banjaluke Slobodan Župljanin rekao je da zahtjev predstavnika Eufora da posjete Gimnaziju u Mrkonjić Gradu u vezi sa donacijom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića toj školi predstavlja pokušaj da se pokaže da je strani faktor i dalje uticajan u BiH i da može da radi šta hoće.

"Oni mogu da traže, a posjeta im se može ili ne mora dozvoliti", rekao je Župljanin Srni.

On je istakao da ga ovaj slučaj podsjeća na nastavak nekorektnog odnosa međunarodnih organizacija i institucija prema Srbima i Republici Srpskoj, te da predstavlja novo pokazivanje sile i moći.

Župljanin je upitao predstavnike stranih organizacija šta su radili i kontrolisali kada su Arapi po Sarajevu gradili džamije i druge zgrade.

"Srpska ima određeni suverenitet i svoje institucije. I ako treba neko nešto kontrolisati i nešto ih zanima, te informacije mogu dobiti preko organa Srpske. To je samo ponovno dizanje tenzija u BiH i pokazivanje kako u Srpskoj neko sa strane može da administrira i dalje, što nema veze sa stvarnošću i ovlašćenjima koje imaju", rekao je Župljanin.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da im Kancelarija Eufora u Banjaluci nije uputila pisani zahtjev za posjetu Gimnaziji Mrkonjić Grad u vezi sa donacijom predsjednika Srbije toj školi.

Iz ove institucije navode da ih je direktor Gimnazije Mrkonjić Grad Zoran Bjelajac obavijestio da su ga predstavnici Eufora u Banjaluci kontaktirali telefonom sa zahtjevom da posjete školu povodom donacije.

"Direktor škole ih je informisao da bez naše saglasnosti ne mogu da posjete školu", navodi se u saopštenju resornog ministarstva i dodaje da je način ostvarivanja saradnje organizacija sa srednjim školama propisan Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i uputstvom o načinu realizacije programa, projekata i drugih aktivnosti u školama.

Donacija koju je dobila Gimnazija Mrkonjić Grad prilikom jučerašnje posjete Vučića odnosi se na 20 laptop računara za kabinet informatike i 100 knjiga za biblioteku, dok će finansijska pomoć namijenjena za rekonstrukciju škole i opremanje kabineta biti realizovana tokom godine.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.