Konferencija o Srebrenici

Župljanin: Srbi optuženi za genocid s ciljem unitarizacije BiH

  • 13.04.2019. 14:09

Profesor Nezavisnog univerziteta u Banjaluci Slobodan Župljanin rekao je danas da je tokom rata bilo zločina na svim stranama, ali da je samo Srbima "natovaren" genocid u Srebrenici s ciljem razgrađivanja Republike Srpske u korist unitarne BiH pod dominacijom Bošnjaka.

"Uz takvu genocidnu taktiku prema Srpskoj i Srbima sve su manje šanse za kompromis i konstruktivnu razvojnu politiku BiH. Ne smijemo nikada dozvoliti unitarizaciju BiH", rekao je Župljanin u Banjaluci na međunarodnoj naučnoj konferenciji o temi "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja se održava s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine. 

Župljanin je referat za ovu konferenciju uradio sa kolegom Zoranom Kalinićem. 

Profesor iz Istočnog Sarajeva Nikola Mijatović podsjetio je da su pravni eksperti i odbrane prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića došli do dokaza da sa spiska 6.800 navodno poginulih i strijeljanih muslimanskih ekstremista njih 1.000 nije rođeno u Srebrenici, Bratuncu i susjednim opštinama, kao ni na drugim prostorima bivše Jugoslavije i Evrope. 

Mijatović je ocijenio da u Srebrenici nije počinjen genocid nad muslimanima, već nad Srbima, te da zaključke i materijale sa konferencije treba prevesti i poslati svjetskim vladama. 

U referatu forenzičara LJubiše Simića navedeno je da je za potpunu sliku o stvarnom broju tijela u masovnim grobnicama u vezi sa Srebrenicom bilo potrebno prebrojati butne kosti. 

"Po toj analizi broj tijela je 1.923, koliko je pronađeno butnih kostiju. To je skoro duplo manje od broja u izvještajima Haškog tribunala - 3.658 i četiri puta manje od broja 8.000 kojim se manipuliše već dvije decenije", ocijenio je Simić. 

U referatu profesora američkog Univerziteta u Nevadi Majkla Pravice navedeno je da su svi "naučnici" koji su naglo izrekli svoju presudu o genocidu u Srebrenici to učinili bez činjenica, čime su "pojeftinili" pravo značenje pojma genocid. 

"Pokazali su i da politika često prevladava i kontroliše intelektualnu elitu, te `naučnike` stavlja u funkciju određenih interesa", naveo je Pravica. 

Skup se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a organizatori su Organizacija straješina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku. 
 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник