Dekan Fakulteta za bezbjednost

Župljanin: Pojedinci poslali poruku da oni određuju igru u Banjaluci

  • 31.12.2018. 12:05

Dekan Fakulteta za bezbjednost Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin istakao je da sinoćni protesti grupe "Pravda za Davida" u Banjaluci nisu bili mirni, niti onakvi kakvi su najavljeni i da organizator nije obezbijedio sve što je trebao u skladu sa zakonom o javnom okupljanju.

Župljanin je Srni rekao da su očigledno nastavljene aktivnosti pojedinih članova ove grupe koje izlaze iz okvira zakona, a sve po scenariju koji je odavno pripremljen. 

"Pokušala se izazvati neprimjerena i protivzakonita reakcija policije. Policijske snage su svoje poslove radile u okviru zakonom dozvoljenih mjera", rekao je Župljanin. 

On je ocijenio da je racionalnim ponašanjem policije i drugih građana izbjegnut veći incident, te da odgovornost za sva ponašanja snose organizatori događaja. 

Župljanin je konstatovao da su sinoć pojedini učesnici pokušali da pošalju poruku građanima Banjaluke da su oni ti koji će utvrđivati pravila igre. 

"Policija, ostali organi vlasti i građani moraju sa dužnom pažnjom da se ophode prema aktivnostima ove grupe u budućnosti, ne čineći ništa što bi bilo izvan zakona", poručio je Župljanin. 

On je naveo da se na protestima najmanje govorilo o pravdi za Davida i da je najmanje bilo insistiranja na utvrđivanju istine i pravde, već je sve bilo 
usmjereno da se izazove reakcija policije da neprimjereno djeluje da bi se optužila za upotrebu prekomjerne sile prema svom narodu. 

"Žalosno je to što je ta grupa očigledno svoje aktivnosti usmjerila protiv mirnih građana Banjaluke i grada Banjaluka, i svima onima koji dolaze u Banjaluku", istakao je Župljanin. 

Grupa "Pravda za Davida" sinoć je, nakon održanog skupa, nasilno prekinula koncert Harisa DŽinovića. 

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka lišili su slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.