Šef poslaničkog kluba SNSD-a

Žunić: Parlament da zauzme jedinstven stav o Inckovom pismu

  • 16.04.2021. 16:17

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić očekuje da će parlament Srpske zauzeti zajednički stav o pismu visokog predstavnika Valentina Incka i jasno mu odgovoriti da nema pravo da na takav način komunicira sa najvišim zakonodavnim tijelom Srpske, niti mu je to mandat.

Žunić je rekao da je pismo jedna vrsta ultimatuma i ucjene kojim Incko pokušava da degradira Narodnu skupštinu Republike Srpske.

- Stav SNSD-a je da parlament Republike Srpske to mora da presječe, jer je očito da bi se ova vrsta ucjene i ultimatuma samo nastavila - rekao je Žunić novinarima u Banjaluci nakon sjednice skupštinskog Kolegijuma.

On kaže da je pismo visokog predstavnika duboku uvrijedilo srpski narod, narodne poslanike i degradiralo Narodnu skupštinu Republike Srpske.

- Očekujem zajednički stav i odgovor Incku, a to je odgovor građana Republike Srpske koji su izabrali Narodnu skupštinu Republike Srpske - istakao je Žunić.

On je naveo da je klub SNSD-a u dnevni red sjednice uvrstio inicijativu o pokretanju dijaloga i razgovora između strana u BiH - Republike Srpske, Federacije BiH, između tri konstitutivna naroda, a tiče se budućnosti BiH.

- Ovo je dobar trenutak da Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ u Republici Srpskoj, kao odraz volje građana Srpske, uputi takvu vrstu inicijative i da u narednom periodu funkcioneri koji će biti zaduženi za to, obave značajne razgovore kada je riječ o budućnosti BiH - istakao je Žunić.

On je napomenuo da sadašnja BiH nije funkcionalna, niti je dobra država za bilo kojeg građana koji živi u toj zemlji.

- Dejtonski sporazum je zaustavio rat, a degradacijom tog sporazuma, preuzimanjem nadležnosti silom visokih predstavnika, mijenjanjem Ustava, zakona, nametanjem rješenja, BiH je postala potpuno nefunkcionalna - zaključio je Žunić.

Тагови: