Narodna skupština

Žunić: Osnovati fond za nauku

  • 25.09.2019. 19:43

Poslanik SDS-a Ivanka Marković rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je ulaganje u nauku investicija za budućnost i da u budžetu treba predvidjeti mnogo više sredstava za naučno istraživanje i obučavanje stručnjaka.

"Zajednički cilj svih u Srpskoj treba biti podizanje nivoa naučnoistraživačkog rada", navela je Markovićeva tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da je saglasan da treba više ulagati u naučnoistraživački rad, podsjetivši da je ta oblast i u ekspozeu Vlade visokorangirana.

"Trenutno stanje je veoma loše kod nas kada je riječ o izdvajanjima iz budžeta za nauku za razliku od nekih zapadnih, ali i nama bližih zemalja, poput Slovenije. Moramo da to povećamo, iako se već osjete pomaci nabolje u tom smislu", naveo je Žunić.

On dodao da se treba priključiti zemljama koje su mnogo ranije prepoznale dolazak nove industrijske revolucije i novih tehnologija.

"Moramo, između ostalog, da osnujemo jedan fond za nauku koji bi se finansirao sredstvima Vlade, ali i privrednika, te da se prikupi što više sredstava", rekao je Žunić i naveo da posebnu pažnju treba pokloniti osnivanju inovativnih centara i podršci startap firmama koje doprinose razvoju ekonomije.

Poslanik PDP-a Milan Švraka je rekao da na ovim prostorima stanje u oblasti naučnoistraživačkog rada nije dobro i na zavidnom nivou.

"Naučni rad zaslužuje mnogo veću pažnju, a pogotovo u smislu doprinosa privrednom jačanju. Dakle, treba povećati finansijska ulaganja u nauku i naučnoistraživački rad da bismo podigli Srpsku", rekao je Švraka.

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić rekao je da je naučni razvoj veoma bitan za razvoj svih sektora društva, dodajući da Univerzitetski klinički centar Srpske, kojim rukovodi, toj oblasti pridaje veliku pažnju.

On je rekao da je u tom smislu posebno važna edukacija ljekara u inostranstvu. 
 

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.