Da srpski član više ne bude preglasavan

Žunić: Crnadak da shvati poentu zaštite vitalnog interesa Srpske

  • 20.07.2019. 17:04

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić nada se da će ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak shvatiti da je poenta pokretanja vitalnog entitetskog interesa u slučaju Pelješkog mosta da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne bude više preglasavan.

"Srpski član je preglasan iako je biran glasovima iz Srpske i Srba. Na tom temelju je BiH zasnovana, dakle nema preglasavanja. Postoje razgovori i konsenzus, a ako toga nema, nema ni BiH. Zato je posljednja sjednica Narodne skupštine imala poentu da više ne bude preglasavanja", rekao je Žunić Srni. 

On je poručio Crnatku, koji je ministar u Savjetu ministara u tehničkom mandatu iz reda srpskog naroda, da svoj položaj iskoristi da rješava otvorena pitanja sa Hrvatskom. 

Žunić je dodao da Crnadak treba da rješava pitanja granice, odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori i slično, što je definisano nedavno usvojenim zaključcima u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a ne da mandat troši na putovanja po svijetu i egzotičnim zemljama. 

"Siguran sam da nakon podrške pomenutim zaključcima u parlamentu možemo u narednom periodu raditi na rješavanju svih otvorenih pitanja sa Hrvatskom, ali i drugim zemljama u okruženju", rekao je Žunić i dodao da se sa problemima treba boriti kako bi uradili nešto korisno za narod koji ih je birao. 

Žunić je rekao da je jasno da su u vezi sa Pelješkim mostom postojali interesi Srpske /gradnja mosta na Savi kod Gradiške/, kao i da SNSD i Milorad Dodik nikada nisu bježali od odgovornosti kada je riječ o vitalnim entitetskim interesima Srpske i Srba u BiH. 

"Tako će uvijek biti", rekao je Žunić i dodao da je bivši srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a čiji je član Crnadak, ozbiljan političar koji je po pitanju preglasavanja imao identičan stav kao Dodik. 

Žunić ističe da su okolnosti za vrijeme dok je Ivanić bio srpski član Predsjedništva bile drugačije, jer je pored sebe imao tadašnjeg hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića, pa je mogao izbjeći da bude preglasan, ali je siguran da bi i Ivanić u ovom trenutku pokrenuo pitanje vitalnog interesa Srpske. 

On je dodao je stav PDP bio da se na posebnoj sjednici parlamenta Srpske ospore zaključci Predsjedništva BiH o tome da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru. 

"Kako vidim nakon glasanja, PDP izgleda uopšte ne funkcioniše kao politička organizacija već kao neka grupa pojedinaca koji imaju pojedinačan stav o nekom pitanju. Čim je tako, ne možemo ih shvatiti ozbiljno", rekao je Žunić. 

Crnadak je ocijenio danas da je, nakon sjednice Narodne skupštine i osporavanja zaključka Predsjedništva BiH, veliki teret na članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer će "sva politička odgovornost biti na njemu u slučaju lošeg razvoja događaja sa Trgovskom gorom, mostom kod Gradiške, granicom i drugim pitanjima sa Hrvatskom", te da ostaje da se vidi da li se u vezi sa Pelješkim mostom radilo o vitalnom interesu Srpske. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)