Šef Kluba poslanika SNSD-a

Žunić: Centralizacija BiH ne smije biti dozvoljena

  • 17.02.2020. 17:56

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da se antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH ogleda u odluci o poljoprivrednom zemljištu i usmjereno je ka centralizaciji BiH, što ne smije biti dozvoljeno.

"Time je narušena dejtonska struktura BiH u omjeru 49 prema 51 odsto. Nažalost, Ustavni sud BiH donosi političke odluke koje su usmjerene ka centralizaciji BiH i kako onda da govorimo o njihovoj legitimnosti", rekao je Žunić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, koja se održava na prijedlog predsjednika Srpske.

On je istakao da je Ustavni sud BiH politički instrument, a ne tumač Ustava BiH.

"Jasna je veza visokih predstavnika u BiH i Ustavnog suda BiH, iako evropski zvaničnici kažu da BiH ne može u EU sa međunarodnim protektoratom. Bošnjačka politička elita se ponaša kao nedoraslo dijete koje treba staratelja. Republici Srpskoj to nije potrebno, jer imamo sposobne ljude", dodao je Žunić.

On je naglasio da će sa ovakvim stavovima Bošnjaka sve manje biti BiH.

"Pred nama su teške odluke i ovo je pitanje sadašnje generacije političara koja budućim generacijma ne smije ostaviti neriješena pitanja", zaključio je Žunić.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм