Kampanja

Zobenica: Opozicija incidetima prikuplja političke peone

  • 11.09.2018. 12:37

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica kaže da se iz nedavnog događaja prilikom polaganja kamena temeljca za most u Čelincu jasno vidi da opozicija u Republici Srpskoj nema konkretnu politiku i plan djelovanja kada je riječ o aktuelnoj predizbornoj kampanji zbog čega izaziva incidente, da bi mogla prikupiti određene političke poene.

Zobenica je za "Euroblic" rekao da svaka izborna kampanja nosi tenzije i rizike, te ocijenio da se do kraja ove neće nešto krucijalno desiti, odnosno da neće biti većih incidenata. 

Doktor političkih nauka Vlade Simović naveo je da je ovo jedna od presudnih kampanja sa stanovišta ili potencijalne pobjede opozicije ili očuvanja pozicije, barem kada je riječ o nivou Srpske. 

"Ogroman broj aktera koji učestvuje u ovoj kampanji širi mehanizme da bi pokazao svoje protivnike lošim, a sebe ne samo ispravnim političkim djelatnicima, već uopšte moralnim ljudima. Zato će se, bez obzira na to kom bloku stranaka pripada, na sve moguće načine pokušati da isprovocira druga strana", ističe Simović. 

Novinar Vladimir Šušak kaže da nisu neočekivane incidentne situacije koje se dešavaju u prvim danima kampanje. 

"To je posljedica toga što smo u kampanji intenzivno četiri godine i sada, kada dođe ta kulminacija pred izbore, dešavaju se ovakve stvari, da bi se pojačao efekat te konstantne preizborne kampanje u kojoj živimo", objašnjava Šušak. 

On ističe da na ruku opoziciji ide to što je niz događaja narušio povjerenje u institucije, ali i da je opozicija frustrirana što ne može da pobijedi vlast već nekoliko izbornih ciklusa. 

U Čelincu je nedavno, tokom postavljanja kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji, nekoliko lica okupljenih oko kandidata PDP-a za poslanika u Narodnoj skupštini Srpske i aktuelnog odbornika u Skupštini grada Banjaluka Draška Stanivukovića krenulo sa kamenjem u ruci prema predsjedniku i premijeru Srpske, nakon čega je reagovalo obezbjeđenje. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)