Alen Šeranić u Kopenhagenu

Značaj učešća Srpske na skupštini SZO u razmjeni iskustava

11:08, 17.09.2019.
Izvor: Srna
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj učešća Srpske na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu u Kopenhagenu u razmjeni iskustava i osvarivanja saradnje u različitim projektima.

"Ovaj sastanak je dobra prilika da sa drugim kolegama koji vode zdravstvene sisteme u Evropi ostvarimo adekvatnu saradnju, da se i mi njima predstavimo, ali i da razmotrimo i dogovorimo neke buduće projekte", rekao je Srni Šeranić, koji na 69. sjednici Regionalnog komiteta za Evropu Svjetske zdravstvene orgnizacije u Kopenhagenu predvodi delegaciju BiH.

Prema njegovim riječima, na dnevnom redu sjednice danas je izbor novog direktora kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije, dok su u fokusu tehničkih sastanaka digitalizacija zdravstvenih sistema i imunizacija.

"U fokusu rada četvorodnevne skupštine je analiza aktivnosti koje Svjetska zdravstvena organizacija imala imala i provodila u skladu sa politikom razvoja do 2020. godine. U tom kontekstu 2012. godine smo i mi radili našu politiku zajedničkog unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj, koja traje do 2020. godine", rekao je Šeranić.

On je dodao da je plan da se kroz aktivnosti Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu zajednički definišu dalje aktivnosti na unapređenju zdravlja u Republici Srpskoj i BiH, shodno održivim ciljevima UN.

Na marginama sastanka u Kopenhagenu, Šeranić je imao sastanke sa direktorom UN fonda za populaciju, zatim sa delegacijama Italije i Slovenije, u okviru kojih je imao priliku da predstavi aktivnosti i projekte planirane u narednom periodu, te da sa njima razmijeni iskustva.

"Bilo je riječi i o aktivnosti koje u Republici Srpskoj slijede povodom usvajanja strategije za stara lica, odnosno strategije seksulanog i reproduktivnog zdravlja, koje će se uskoro naći i na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske", rekao je Šeranić.