Željka Cvijanović

Zlodjela nad Srbima u proteklom ratu treba da nas drže budnima

13:21, 07.07.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da nekažnjavanje počinilaca teških zlodjela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svjesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbjegli sve zamke ovog tipa.

Cvijanovićeva je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i njegovati kulturu sjećanja. 

"Kultura sjećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumijemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bratuncu, gdje je prisustvovala pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata. 

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredjeljena za izgradnju bolje Republike Srpske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podnijetio u svim krajevima. 

Cvijanovićeva je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH. 

"Nalažost, to nisu jedini primjeri, ali ako govorimo o stradanju 3.500 ljudi i o tome da su počinioci ovih teških zlodjela ostali netaknuti od međunarodnog i pravosuđa u BiH, to treba da nas drži budnim i trijeznim i vrlo svjesnim onoga što je bilo i na koji način treba da se krećemo u narednom periodu i tražiti da sve naše generacije razumiju sa čim smo bili suočeni i da izbjegnu sve zamke ovog tipa", rekla je Cvijanovićeva.